Home TribinaAnalize Skok zaliha u SAD-u spustio cijenu nafte

Skok zaliha u SAD-u spustio cijenu nafte

by Ivan Brodić

Analiza dana

Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 83 dolara pod pritiskom skoka zaliha u SAD-u i signala iz američke središnje banke da neće žuriti sa sniženjem kamatnih stopa. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 82,89 dolara, a WTI-em se trgovalo po 78,04 dolara za barel.

Potporu cijenama pružile su u utorak procjene nekih analitičara da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici u ožujku produljiti sporazum o smanjivanju opskrbe i stišana zabrinutost za kinesku potražnju.

U srijedu trgovci su se ponovo koncentrirali na signale iz američke središnje banke da bi mogli sniziti kamatne stope tek krajem proljeća, kasnije no što se očekivalo.

Dužnosnica Feda Michelle Bowman naznačila je u utorak da neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa u prvom redu zbog kontinuiranog rizika inflacije. Trgovci pak strahuju da bi visoke stope u duljem razdoblju mogle zakočiti gospodarski rast i prigušiti potražnju za naftom.

Fed smatra indeks pouzdanim pokazateljem inflacije i ključnim faktorom pri odlučivanju o kamatnim stopama. Ministarstvo trgovine objavit će u četvrtak podatak za siječanj.

Tržišta nafte izgledaju prilično stabilno, s cijenama oko 80 dolara po barelu, rekao je Russell Hardy, šef Vitol Grupe, na Međunarodnom energetskom tjednu u Londonu. Tržišta nafte su mnogo manje krhka nego što su bila prije nekoliko godina, jer su režimi sankcija apsorbirani u sistem

Američki institut za naftu i plin (API), kojeg financira naftna industrija, izvjestio je da su nacionalne zalihe nafte porasle za više od osam milijuna barela, uključujući i u skladištu Cushin, Oklahoma. Službeni podaci o američkim zalihama dolaze kasnije u srijedu. Ako ovi podaci potvrde povećanje, to bi bila peti uzastopni tjedan rasta u zemlji koja je najveći potrošač nafte.

Cijena nafte i dalje teži prema drugom mjesečnom rastu, iako cijene ostaju unutar relativno uskog raspona. Napredak je podržan rezovima u opskrbi OPEC-a i njegovih saveznika, a očekuje se da će se grupa složiti oko produženja smanjenja i u drugom kvartalu, kako bi ojačali tržište. Cijene su također potaknute tenzijama na Bliskom istoku.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 1,39 dolara, na 82,22 dolara.

Related Posts