Skok dobiti Lufthanse zbog niskih cijena nafte

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa u četvrtak je izvijestila o skoku dobiti u trećem kvartalu na godišnjoj razini uslijed niskih cijena nafte i pozitivnih podataka o prometu putnika, ujedno povisivši prognozu za cijelu poslovnu godinu. Neto dobit Lufthanse u tromjesečnom je razdoblju, zaključno s rujnom, poskočila za 41,5 posto, na 794 milijuna eura, pokazalo je financijsko izviješće.

Prihodi te zrakoplovne grupe, u čijem su vlasništvu podružnice Germanwings, Swiss i Austrian Airlines, u istom su razdoblju porasli za 5,1 posto, na 8,939 milijardi eura. , “Reorganizacija grupe Lufthansa sada se ogleda u dobrim rezultatima. Nema sumnje da su nam u postizanju toga pomogle niske cijene nafte”, kazao je izvršni direktor kompanije Carsten Spohr. “Naši poboljšani rezultati ipak ne počivaju samo na tome. Također smo zabilježili iznimno veliki broj putnika tijekom ovoga ljeta i značajno poboljšali popunjenost”, dodao je.

U prvih devet mjeseci 2015. godine prema istom razdoblju godine ranije neto dobit više je nego utrostručena, na 1,75 milijardi eura, a prihodi su uvećani 7,4 posto, na 24,3 milijarde eura, pokazalo je poslovno izvješće.

Što se tiče prognoza, Lufthansa je “na putu prema značajno poboljšanim rezultatima poslovanja za cijelu godinu”, kazao je Lufthansin čelnik Spohr. Dodaje također “kako ne možemo očekivati da ćemo predugo letjeti s vjetrom u leđa u vidu niskih cijena nafte”. Dok su dosada u ovoj godini očekivali temeljnu operativnu dobit iznad 1,5 milijardi eura, sada predviđaju da će se ona kretati između 1,75 i 1,95 milijardi eura.

You may also like