Skok cijena nafte na međunarodnim tržištima

Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima oko dva dolara nakon što je savjetodavna agencija za energiju vodećih svjetskih gospodarstava skrenula pozornost na učestale naznake temeljite promjene trenda.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila dva dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 49,70 dolara, a nakratko je dosegnula i 50,16 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,1 dolar višoj cijeni, na od 47,35 dolara.

Cijene nafte više su nego prepolovljene od prošlogodišnjeg lipnja, pritisnute pojačanom proizvodnjom koja nadmašuje potražnju u razdoblju slabašnog rasta svjetskog gospodarstva.

U petak je tržišta ohrabrila ocjena Međunarodne agencije za energiju (IEA), savjetodavnog tijela Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), da bi cijene nafte uskoro mogle porasti. Već su se pojavile nanzake da niže cijene nafte već počinju ograničavati proizvodnju u pojedinim regijama, uključujući Sjevernu Ameriku, poručuju iz IEA-e.

“Cijene se možda neće oporaviti u kratkom roku – osim ako ne dođe do većeg poremećaja – ali sve više signala nagovješćuje temeljitu promjenu trenda”, navodi IEA u redovnom mjesečnom izvješću o stanju na naftnim tržištima.

“Korekcija bi mogla početi u drugoj polovini godine”, procjenjuju.

Analitičari napominju da je tržište spremno za promjenu, nakon oštrog pada cijena u posljednje vrijeme. “Čini se da je tržište spremno prihvatiti temeljitu promjenu trenda nakon dramatičnog pada u proteklim tjednima”, ističe Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commezbanka. I on prognozira značajan oporavak u drugoj polovini godine.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 43,14 dolara, što znači da je porasla 1,49 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Hrportfolio

You may also like