Skok cijena nafte i FED potaknuli ulagače

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u ovoj godini, što se zahvaljuje porukama Feda da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa i da će američko gospodarstvo nastaviti umjereno rasti.

Dow Jones ojačao je 74 boda, ili 0,43 posto, na 17.325 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,56 posto, na 2.027 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 4.763 boda. Uspon S&P 500 indeksa na najvišu razinu u ovoj godini ponajviše se zahvaljuje porukama Feda da će američko gospodarstvo nastaviti umjereno rasti i da se neće žuriti s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

Kao što se očekivalo, čelnici američke središnje banke odlučili su na dvodnevnoj sjednici zadržati ključne kamate nepromijenjene u rasponu od 0,25 do 0,50 posto, a projekcije pokazuju da u ovoj godini očekuju povećanje kamata u dva navrata za po četvrtinu postotnog boda.

To je ohrabrilo ulagače na tržištima dionica, ovisnima o niskim kamatama, jer je Fed u prosincu, kada je po prvi puta od 2006. godine povećao kamate, signalizirao da bi ih u ovoj godini mogao povećati još u četiri navrata. Uz to, Fed je jučer poručio da očekuje nastavak umjerenog rasta gospodarstva, uz daljnje smanjenje nezaposlenosti, te nešto nižu inflaciju nego što je prije prognozirao.

Upozorio je, također, da situacija u globalnom gospodarstvu i na financijskim tržištima predstavlja rizike. Nije o tome naveo ništa konkretnije, no analitičari kažu kako je jasno da je Fed oprezan zbog nestabilnosti na globalnim tržištima na početku ove godine. “Većina ulagača očekivala je nešto oštriji ton Feda, no poruke su uravnotežene i, rekao bih, blaže nego što se očekivalo”, kaže Tom Porcelli, ekonomist u tvrtki RBC Capital Markets. Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u osam od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu su na vrijednosti izgubili samo financijski i zdravstveni sektor.

Najviše je, pak, skočio rudarski sektor, za 1,7 posto, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina, a slijedile su cijene dionica u energetskom sektoru, s prosječnim rastom od 1,6 posto. Uspon tog sektora potaknuo je skok cijena nafte na američkom tržištu za gotovo 6 posto, nakon vijesti da najveći svjetski proizvođači ′crnog zlata′ planiraju sastanak o zamrzavanju proizvodnje, što bi trebalo smanjiti jaz između velike ponude i slabosti potražnje, izazvane usporavanjem rasta globalnog gospodarstva.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,58 posto, na 6.175 bodova, a frankfurtski DAX 0,50 posto, na 9.983 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,22 posto, na 4.463 boda.

You may also like

0 comments