Procjena po kojoj će njemački energetski divovi u najgoroj varijanti morati namaknuti dodatnih do 30 milijardi eura za skladištenje nuklearnog otpada nakon gašenja nuklearnih elektrana uzvitlala je prašinu na početku tjedna, prouzročivši nakratko oštar pad dionica RWE-a i E.ona.

Prema preliminarnoj procjeni revizora koju je naručilo ministarstvo gospodarstva a dobio ju je na uvid internetski portal tjednika Der Spiegel, dosadašnja izdvajanja njemačkih energetskih koncerna za napuštanje nuklearne energije možda neće biti dovoljna. Ministar gospodarstva Sigmar Gabriel zatražio je procjene prije nekoliko mjeseci kako bi poslužile kao osnova za konzultacije stručne komisije koje počinju u listopadu. Njemačka se zakonski obvezala ugasiti sve nuklearne elektrane do 2022. godine.

Prema negativnom scenariju četiri vodeća energetska koncerna, uključujući RWE, E.on, Vattenfall i EnBW, nedostaje do 30 milijardi eura za skladištenje nuklearnog otpada, potragu za lokacijom odgovarajućih spremnika i za njihovu gradnju. Koncerni su po procjenama revizora dosada stavili na stranu za potrebe gašenja nuklearnih reaktora u Njemačkoj oko 39 milijardi eura. Procjena da bi u najgorem scenariju trebali izdvojiti još toliko novca za primjereno zbrinjavanje otpada uzvitlala je prašinu u Njemačkoj, a u Spiegel Onlineu navode da je povezana s time što kompanije pri izračunu rezervacija računaju na pozitivne iznose kamata a pozitivna je i realna kamata.

Nasuprot tome, revizori – nakon oduzimanja stope inflacije i ostalih parametara – polaze od negativne realne kamate za rezervacije, tumači internetski portal uglednog njemačkog časopisa. Iz ministarstva su u utorak poručili da izvješće još nije završeno i da se rezultati očekuju “najesen”. Oglasile su se i kompanije, nakon što je izvješće u utorak prouzročilo oštar pad dionica E.ona i RWE-a, koji je u određenom trenutku premašio 12 posto. “Nacrt očigledno sadrži scenarij u kojem se računa s negativnom realnom kamatom i time se dolazi do nerealnog iznosa rezervacija”, priopćili su iz E.ona. Takva je pretpostavka po njihovom mišljenju neutemeljena i nelogična čak i u kontekstu aktualne niske razine kamata.

Related Posts