Sjeverna se Koreja usprotivila obdukciji Kim Jong Nama

Dužnosnici Sjeverne Koreje u Maleziji usprotivili su se obdukciji kojom patolozi nastoje utvrditi uzrok smrti Kima Jonga Nama, polubrata sjevernokorejskog vođe koji je u utorak umro na putu do bolnice iz zračne luke u glavnome gradu Malezije, rekli su vladini izvori u srijedu.

Dužnosnici su zatražili da im tijelo odmah bude predano, no Malezija je to odbila, navodi nekoliko izvora. Još nema odluke hoće li tijelo 45-godišnjeg Kima Jonga Nama biti predano Sjevernoj Koreji, navode izvori. Malezijska policija u srijedu je privela ženu s vijetnamskom putovnicom koju su nadzorne kamere u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru identificirale kao osobu upletenu u iznenadnu smrt Kima Jonga Nama.

Prema malezijskim izvorima istraga obuhvaća još “nekoliko” stranih državljana koji bi mogli biti povezani sa smrću polubrata sjevernokorejskog vođe. Osumnjičena žena s putovnicom Vijetnama u kojoj stoji ime Doan Thi Huong, rođena je 1988. Južnokorejska obavještajna služba još u utorak za ubojstvo iglom osumnjičila je dvije agentice iz Sjeverne Koreje, a u srijedu je potvrdila da je Jong Nam otrovan, no bez pojedinosti o tome je li smrtonosna doza ubrizgana iglom. Mediji su izvještavali i da mu je u lice bila bačena tekućina.

Kim Jong Nam, najstariji od trojice sinova pokojnog diktatora Kima Jonga Ila, isprva je trebao biti nasljednik svoga oca u komunističkoj dinastiji, ali je pao u nemilost kada je 2001. bio uhićen u zračnoj luci Tokija s lažnom putovnicom kojom je pokušavao ući u Japan kako bi posjetio tokijski Disneyland.

Nakon tog incidenta godinama je živio u inozemstvu, u Kini, Singapuru i Makauu. Pred kraj života svoga oca postao je kritičan prema režimu u domovini, napose prema nasljeđivanju vlasti u komunističkoj dinastiji. Navodno je, kako piše agencija AFP, dvojio u sposobnosti svoga polubrata Kim Jong Una da preuzme vlast u zemlji krajem 2011.

Godine 2012. pisao je svome polubratu, sjevernokorejskome vođi moleći ga da poštedi njega i obitelj, tvrde južnokorejski zastupnici. Prema južnokorejskoj obavještajnoj agenciji Kim Jong Nam je živio pod zaštitom Kine sa svojom drugom ženom u kineskom teritoriju Makauu. Jedan od njih tvrdi da je imao i drugu ženu i sina koji žive u Pekingu.

Obrazovan je u Švicarskoj gdje se školovao devet godina. Poliglot je i rođen je u vezi svoga oca sa Sung Hae-rim, glumicom rođenom u Južnoj Koreji koja je umrla u Moskvi. “Zato što sam obrazovan na Zapadu, mogao sam uživati slobodu od najranije dobi i još volim biti slobodan”, povjerio je japanskome novinaru Yoji Gomi koji je napisao o njemu knjigu 2012. Objasnio je da često putuje u Macao jer je to najslobodnije i najliberalnije mjesto blizu Kine gdje mu živi obitelj.

Kim Jong Nam predviđao je propast sjevernokorejskog režima. “Režim Kim Jong Una neće potrajati. Bez reforma, Sjeverna Koreja će propasti, a kada se takve promjene dogode, režim se raspada”, rekao je.

U bilješkama novinaru Gomi napisao je da su za njega posebno brinuli teta i i njezin suprug, koji je bio visoko pozicioniran i vrlo utjecajan u vlasti, a ubijen je kada je na vlast stupio mladi Kim Jong Un.

You may also like

0 comments