Home Ekonomija Sjeverna Koreja traži investitore za pivovaru

Sjeverna Koreja traži investitore za pivovaru

by admin

Sjeverna Koreja traži strane investitore koji bi uložili 39 milijuna dolara u novu pivovaru u Wonsanu, lučkom gradu na istoku zemlje za koji vođa Kim Jong Un ima velike ambicije. Izolirana komunistička zemlja nedavno je objavila listu od sto investicijskih projekata u poslovnoj zoni Wonsan-Kumgang, planinskoj regiji u kojoj se nalaze Kimove palače i ljetna rezidencija. “Žele stvoriti novo poslovno i turističko središte istočne Azije”, rekao je Michael Spavor, neovisni konzultant koji pomaže investicijskom odboru Wonsana u prikupljanju više od 150 milijuna dolara za te projekte, uključujući pivovaru koja bi trebala proizvoditi 50 milijuna litara piva godišnje.

“Cijelo je područje jako lijepo, na obali je i ima iste kvalitete i infrastrukturu koja je nekoć atraktivnima učinila Shenzhen i Hong Kong”, dodao je Spavor koji će idući mjesec u Pyongyang dovesti skupinu investitora. U Sjevernoj Koreji je 20 poslovnih zona koje posluju autonomno i u kojima vrijede druga pravila od ostatka zemlje, čak i ono koje stranim tvrtkama dopušta da tuže državu ako prekrši ugovor. Ipak, ta siromašna država čije se gospodarstvo sovjetskog tipa sve više okreće tržištu, dosad nije bila osobito uspješna u privlačenju stranih ulaganja. Brojne investitore odvraća izolacija vlade u Pyongyangu koja je pod teškim međunarodnim sankcijama zbog nuklearnog programa i kršenja ljudskih prava.

U Wonsanu se planira gradnja autobusnog kolodvora, restorana i benzinskih crpki, kao i obnova zapuštenog državnog hotela na samoj obali vrijedna 90 milijuna dolara. Zbog slabe infrastrukture i sve veće potražnje brojni sjevernokorejski gradovi proizvode vlastito pivo. Ipak, nijedan ne prodaje kao Taedonggang Beer, veliki proizvođač u tvornici “sklepanoj” iz starih britanskih dijelova koju je osobno naručio preminuli čelnik Kim Jong Il. To pivo smatraju boljim od slabijih južnokorejskih vrsta piva, od čega se ljudima u Seulu diže kosa na glavi. “Sjevernokorejska piva odličnog su okusa i unatoč velikoj potražnji na istočnoj obali, u toj regiji ne postoji nijedna velika pivovara koja bi je mogla zadovoljiti”, rekao je Spavor.

Related Posts