Sjeverna Koreja se ne boji sankcija, testirala je novu raketu

Sjeverna Koreja u srijedu je vrlo vjerojatno neuspješno izvela novo raketno testiranje, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane, dva tjedna nakon što je režim Pjongjanga ispalio četiri rakete. “Južna Koreja i SAD upoznati su s lansiranjem sjevernokorejske rakete i vjeruju da je ono bilo neuspješno”, izjavio je glasnogovornik ministarstva.

Seul ne navodi detalje oko tipa testirane rakete. Japanska novinska agencija Kyodo izvješćuje pak, citirajući neimenovane vladine izvore, da je Pjongjang vjerojatno ispalio nekoliko raketa u srijedu ujutro. Te su rakete vjerojatno ispaljene s istoka Sjeverne Koreje, dodaje agencija

Sjeverna Koreja ne strahuje od širenja sankcija SAD-a, koje bi bile usmjerene na odsjecanje te zemlje iz globalnog financijskog sustava i nastavit će s ubrzanim razvojem svojih nuklearnih i raketnih programa, izjavio je u utorak za Reuters zamjenik veleposlanika pri sjevernokorejskoj misiji Ujedinjenih naroda u Ženevi Choe Myong Nam. To uključuje razvoj “sposobnosti preventivnog prvog napada” i interkontinentalne balističke rakete (ICBM), dodao je.

Reuters je u ponedjeljak izvijestio, citirajući višeg američkog dužnosnika u Washingtonu, da Trumpova administracija razmatra širenje sankcija prema Sjevernoj Koreji, kojima je cilj zaustaviti širenje nuklearnog i raketnog programa. Sjevernokorejski dužnosnik smatra kako najava proširenja sankcija proizlazi iz posjeta američkog državnog tajnika Rexa Tillersona Japanu, Južnoj Koreji i Kini, te kaže kako nisu zabrinuti zbog moguće zabrana međunarodnih transakcija.

Korejski izaslanik postojeće je sankcije nazvao “odvratnima i nehumanima” te dodao kako je Sjeverna Koreja pod sankcijama već pola stoljeća, ali preživljava zahvaljujući svojoj samodostatnosti. Osudio je zajedničke vojne vježbi koje na podijeljenom korejskom poluotoku trenutačno provode Sjedinjene Države i Južna Koreja.

Sjeverna Koreja zadnjih je godina udvostručila veličinu svojih postrojenja za obogaćivanje uranija, upozorio je ravnatelj Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) ocijenivši da je riječ o “novoj fazi” u nuklearnom programu Pyongyanga. Yukiya Amano, ravnatelj IAEA-e, rekao je u razgovoru za Wall Street Journal da jačaju nuklearni kapaciteti te izolirane zemlje.  “Situacija je jako loša (…) Ušli su u novu fazu”, rekao je u tom razgovoru objavljenom u ponedjeljak. “Sve upućuje da Sjeverna Koreja ostvaruje napredak, kao što je i rekla”.

Zabrinutost međunarodne zajednice raste nakon niza raketnih pokusa Sjeverne Koreje koja je 2016. izvela i dva nuklearna pokusa. Prije petnaest dana ispalila je četiri rakete rekavši da je to vježba za gađanje američkih baza u Japanu. Sjeverna Koreja ubrzano radi na proizvodnji plutonija i obogaćivanju uranija na svojim postrojenjima u Yongbyonu, dodao je Amato, izrazivši sumnju u mogućnost diplomatskog rješenja. Seul je u siječnju ocijenio da Sjeverna Koreja ima dovoljno plutonija za proizvodnju deset nuklearnih bomba, kao i “poveći” kapacitet za proizvodnju oružja s obogaćenim uranijem.

 

You may also like

0 comments