Home Energetika Sjeverna Koreja razvila bojevu glavu, tehnologija problem

Sjeverna Koreja razvila bojevu glavu, tehnologija problem

by Petra Rajković

Sjeverna Koreja je sposobna sklopiti minijaturnu bojevu glavu za raketu, ali se i dalje “bori” sa stvaranjem tehnologije neophodne za napade na većim daljinama, priopćili su američki vojni dužnosnici.

Kako prenose agencije, iako su dužnosnici priopćili da Sjeverna Koreja može da proizvoditi nuklearne bojeve glave, oni smatraju da nije razvila način da se bojeva glava vrati iz zraka prema meti.

“Nisu sigurni da raketa ima sposobnost navođenja ka strateškom cilju. Zato nastavljaju sa testiranjem svojih sistema”, saopćili su zvaničnici.

Pooštrene sankcije

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nedavno je pooštrilo sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je u studenom izvršila petu i dosad najobuhvatniju nuklearnu probu, a novim kaznenim mjerama Pjongjangu je prvi put ograničen izvoz ugljena.

Rezolucija o novim sankcijama usvojena je sa 15 glasova za i niti jednim protiv, na čelu sa SAD-om, nakon tromjesečnih teških pregovora s Kinom, jednom od članica Vijeća sigurnosti koja ima pravo veta.

Sjeverna Koreja izvela je peti atomski test, hvaleći se visokom nuklearnom tehnologijom, unatoč oštrim međunarodnim sankcijama, koje su već bile na snazi protiv nje, i dugotrajnom diplomatskom pritisku kojem je izložena kako bi smanjila svoje nuklearne ambicije, prenosi Al Jazeera Balkans.

Related Posts