Sjeverna Koreja ponovno testirala nuklearne bojeve glave

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un najavio je da će vrlo brzo testirati bojne glave i balističke rakete, prkoseći međunarodnoj zajednici koja mu je upravo nametnula teške sankcije.

Kim je naredbu dao nakon onoga što je opisano kao uspjela simulacija tehnologije vezane uz ulazak u atmosferu nuklearne glave, potrebne za uspješan udar na američki kontinent, izvijestila je u utorak sjevernokorejska službena agencija KCNA.

Cilj će biti “dodatno ojačati nuklearne spremnost za napade”, rekao je Kim, kako ga je prenijela državna agencija KCNA, javlja Reuters. Tenzije ne prestaju rasti na Korejskom poluotoku podijeljenom između komunističke Sjeverne i Južne Koreje, otkako je Pjongjang 6. siječnja izveo svoj četvrti nuklearni pokus. Zatim je 7. veljače slijedilo ispaljivanje rakete dugog dometa, a smatra se da je to trebalo prikriti testiranje balističke rakete.

Vijeće sigurnosti UN-a odgovorilo je početkom ožujka uvodeći dosad najteže sankcije Sjevernoj Koreji. Pjongjang od tada gotovo svakodnevno prijeti nuklearnim udarima na Seul i Washington, napose zato jer izvode zajedničke vojne vježbe koje Sjeverna Koreja smatra generalom probom za invaziju na njezin teritorij.

You may also like