Sjeverna Koreja na putu interkontinentalnih raketa?

Sjeverna Koreja, ako ne bude zaustavljena, na putu je da “neizbježno” dođe do projektila s nuklearnim oružjem sposobnih pogoditi Sjedinjene Države, rekao je u utorak na senatskom saslušanju ravnatelj američke Obrambene obavještajne agencije, general-pukovnik Vincent Stewart.

Njegove izjave još su jedna naznaka rastuće zabrinutosti SAD-a napretkom sjevernokorejskog programa razvoja projektila i nuklearnog oružja za koje Pyongyang tvrdi da su potrebni za samoobranu. Senatori su u saslušanju Stewarta i Dana Coatsa, čelnika obavještajnih službi SAD-a, ustrajali na procjeni koliko je Sjeverna Koreja daleko od interkontinentalnih balističkih projektila koje mogu dosegnuti SAD.

Oni su ustrajno izbjegavali dati procjenu uz obrazloženje da bi time otkrili upućenost SAD-a u sjevernokorejske sposobnosti, no Stewart je senatore upozorio da rizik raste. “Ako se ostavi na sadašnjem putu, režim će naposlijetku uspjeti u stvaranju projektila s nuklearnim oružjem sposobnim zaprijetiti teritoriju Sjedinjenih Država”, rekao je Stewart. “Iako je gotovo nemoguće predvidjeti kada će to oružje postati operativno, sjevernokrejski režim je predan njegovu ostvarenju i na putu je koji neizbježno vodi do tog oružja”, ocijenio je  Stewart.

Kineski veleposlanik u UN-u Liu Jieyi rekao je u utorak da “nema razloga” da se odbija dijalog s Pyongyangom, unatoč nizu pokusnih ispaljivanja balističkih projektila kojima Sjeverna Koreja krši UN-ove rezolucije. “Nema razloga da u sadašnjoj situaciji ne bude dijaloga”, ocijenio je pred novinarima nakon sastanka Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata, nakon novog sjevernokorejskog ispaljivanja projektila. “Postoji snažna potreba za dijalogom”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje o eventualnim novim sankcijama, ocijenio je da je to “hipotetsko pitanje”, istaknuvši da rezolucije Vijeća treba provoditi “u cijelosti”. Kina, jedina saveznica Pyongyanga, i Sjedinjene Države već tjednima pregovaraju o novoj rezoluciji koja bi stegnula obruč oko Sjeverne Koreje.

SAD je rekao da je spreman razgovarati s Pyongyangom, uz uvjet da komunistički režim odustane od svog nuklearnog i balističkog programa. Vijeće sigurnosti je u izjavi u ponedjeljak jednodušno osudilo ispaljivanje projektila srednjeg dometa Pukguksonga – 2 u nedjelju. Usto je zaprijetilo Sjevernoj Koreji oštrijim sankcijama.

You may also like