Sjeverna Koreja će testirati hidrogensku bombu?

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho izjavio je u petak kako smatra da bi njegova zemlja mogla razmotriti mogućnost testiranja hidrogenske bombe na Pacifičkom oceanu, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un zaprijetio je u petak “najvišom razinom oštrih protumjera u povijesti” protiv Sjedinjenih Država kao odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Truimpa “totalnim uništenjem”.

Izjave predsjednika Trumpa predstavljaju “najžešću objavu rata u povijesti”, istaknuo je sjevernokorejski lider u rijetkom istupu u javnosti, konstatirajući da Trumpov govor u utorak u Ujedinjenim narodima potvrđuje da je sjevernokorejski nuklearni program “ispravan put”.

Američki predsjednik naknadno je najavio i nove sankcije za ionako izolirani sjevernokorejski režim. Novinari su u New Yorku pitali sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Rija Yong Hoa, koji bi danas trebao održati govor na Općoj sjednici Ujedinjenih naroda, što je Kim Jong Un htio poručiti prijetnjom o “najvišoj razini oštrih protumjera u povijesti”.

Sjeverna Koreja mogla bi razmotriti testiranje hidrogenske bombe, odgovorio je Ri, dodajući ipak kako ne zna što točno misli sjevernokorejski vođa. “Nemamo pojma kakve bi mjere mogle biti poduzete jer će zapovijed izdati lider Kim Jong Un”, kazao je šef sjevernokorejske diplomacije.

“Mogla bi to biti najmoćnija detonacija hidrogenske bombe na Pacifiku”, dodao je Ri Yong Ho. Glavni tajnik kabineta japanske vlade Yoshihide Suga upozorio je u petak u Tokiju da su izjave i ponašanje Sjeverne Koreje “apsolutno neprihvatljivi” i da predstavljaju provokaciju za regionalnu i međunarodnu sigurnost. Japanski ministar obrane Itsunori Onodera također je izjavio da je izjava sjevernokorejskog ministra potpuno neprihvatljiva.

Sjeverna Koreja razmotrit će mogućnost da protiv Sjedinjenih Država poduzme “najvišu razinu oštrih protumjera u povijesti” kao odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Truimpa “totalnim uništenjem”, poručio je u petak sjevernokorejski lider Kim Jong Un.

Sjevernokorejski čelnik rijetko objavljuje priopćenja za javnost a u današnjem je javnom istupu poručio da je američki predsjednik “mentalno poremećen”.

Izjave predsjednika Trumpa predstavljaju “najžešću objavu rata u povijesti”, ističe sjevernokorejski lider, konstatirajući da Trumpov govor u utorak u Ujedinjenim narodima potvrđuje da je sjevernokorejski nuklearni program “ispravan put”.

Američki predsjednik nazvao je u utorak sjevernokorejskog lidera “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, a u četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji. Time je ipak prebacio naglasak s mogućih vojnih akcija na ekonomski pritisak.

Po Trumpovom tumačenju, nova izvršna uredba predviđa dodatne ovlasti za poduzimanje mjera protiv kompanija i financijskih institucija koje financiraju i omogućuju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

Te će mjere presjeći izvore prihoda kojima Sjeverna Koreja financira razvoj “najsmrtonosnijeg oružja poznatog čovječanstvu”, tvrdi Trump.

Upitan uoči sastanka s japanskim i južnokorejskim dužnosnicima je li diplomacija još moguća, američki je predsjednik kimnuo u znak potvrde i odgovorio protupitanjem: “Zašto ne?”.

U kontekstu eskalacije napetosti glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je od čelnika da ne srljaju u rat a Južna Koreja, Rusija i Kina pozvale su na smirivanje napetosti.

Pyongjang se oglasio u petak. “Njegove riječi… nisu me uplašile niti zaustavile već su me uvjerile da je put koji sam izabrao ispravan i da ga moram slijediti do samog kraja”, ustvrdio je sjevernokorejski lider Kim Jong Un u priopćenju koje je objavila službena novinska agencija KCNA. “Kao čovjek koji predstavlja Demokratsku Narodnu Republiku Koreju i u ime dostojanstva i časti moje države i naroda kao i moje vlastito, natjerat ću čovjeka koji obnaša dužnost vrhovnog zapovjednika oružanih snaga SAD-a da plati visoku cijenu za svoj govor”, poručio je sjevernokorejski lider.

Američki predsjednik suočit će se s “rezultatima koji će nadmašiti njegova očekivanja”, kazao je Kim, ne precizirajući kakve mjere Sjeverna Koreja kani poduzeti.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel upozorio je u prvom govoru u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda na opasnost “nacionalnog egoizma”, odbacujući time mantru američkog predsjednika Donalda Trumpa “Amerika na prvom mjestu”.

“Slogan ‘naša zemlja na prvom mjestu’ samo dovodi do više sukoba među zuemljama i do manjeg prosperiteta. Na kraju svi gube”, konstatirao je njemački ministar, ne spominjući poimence američkog predsjednika.

“Moramo se pobuniti protiv takvog pogleda na svijet, treba nam više međunarodne suradnje a manje nacionalnog egoizma, ne obrnuto”, poručio je Gabriel.

Zatražio je jačanje uloge Ujedinjenih naroda, argumentirajući taj zahtjev prednostima koje je međunarodna i suradnja na europskoj razini donijela Njemačkoj.

“Naša zemlja postala je snažna i bogata zahvaljujući geslu ‘europska i međunarodna odgovornost na prvom mjestu’ a ne zahvaljujući onome ‘Njemačka na prvom mjestu'”, istaknuo je njemački dužnosnik u govoru u Općoj skupštini UN-a.

“Svijetu najviše treba novo povjerenje”, naglasio je, ponavljajući da Njemačka ustraje u nuklearnom sporazumu s Iranom. Povlačenje iz tog sporazumja po njegovim bi riječima otežalo potizanje sporazuma sa Sjevernom Korejom o njezinom nuklearnom programu.

“Koja će zemlja pristati na gašenje vlastitog nuklearnog programa ako se pokaže da se sporazum ne poštuje i da ne vrijedi ni koliko papir na kojem je ispisan?”

Američki predsjednik već dugo kritizira nuklearni sporazum s Iranom a u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji prijetio je i povlačenjem iz tog dogovora.

U govoru u UN-u u utorak nazvao ga je “sramotom” za SAD.

Trump tvrdi da je donio odluku o tom sporazumu ali još nije pojasnio o kakvoj je odluci riječ.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley otklonila je kritiku njemačkog ministra vanjskih poslova u vezi s odnosom prema nuklearnom sporazumu, ističući da Trump mora učiniti ono što je najbolje za SAD. “Oni govore ‘smrt Americi’ a ne ‘smrt Njemačkoj'”, podsjeća američka veleposlanica, aludirajući na uvriježene poklike iranskih tvrdolinijaša.

Njemački ministar osvrnuo se u govoru i na eskalaciju napetosti na Korejskom poluotoku zbog niza nuklearnih i testova balističkih projektila koje je provela Sjeverna Koreja.

Ključ za sprečavanje širenja nuklearnog oružja drže Sjedinjene Države, Rusija i Kina i zato treba obnoviti povjerenje među tim zemljama, smatra njemački ministar vanjskih poslova.

Ne bude li svijet primjereno reagirao na provokacije Sjeverne Koreje, imitatori će se povesti za njezinim primjerom i stvoriti nove nuklearne prijetnje, upozorava Gabriel. “Težnja nuklearnom naoružanju ne može se smatrati receptom za uspjeh u međunarodnoj politici”, zaključuje.

Njemačka želi biti članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda od 2019. do 2020. godine, podsjeća agencija dpa.

You may also like

0 comments