Sjednica Vlade u srijedu se neće održati

Iako su se ministri u utorak okupili u Banskim dvorima kako bi na sjednici užeg kabineta pripremili Vladinu sjednicu u srijedu, sjednica nije zakazana za srijedu, a hoće li biti sazvana u četvrtak ili petak još se ne zna, potvrdio je Hini izvor iz Vlade.

Pojašnjenje zbog čega planirana sjednica nije sazvana nije se moglo dobiti, kao ni odgovor na pitanje hoće li Vlada zasjedati u četvrtak ili petak. Prema Poslovniku, sjednice Vlade saziva premijer koji predlaže dnevni red, predsjeda sjednicama, te potpisuje akte koje ona donosi. Također, Poslovnik propisuje da pisani poziv za sjednicu Vlade s prijedlogom dnevnog reda i materijalima koji sadrže stajališta i prijedloge, glavni tajnik Vlade upućuje članovima Vlade 24 sata prije održavanja sjednice.

Vlada je trebala održati sjednicu uoči saborske rasprave o opozivu premijera Tihomira Oreškovića, koji je HDZ zatražio 8. lipnja. Za očitovanje o prijedlogu opoziva Vlada je imala osam dana, dakle do četvrtka, no ne očituje li se do tog roka, Sabor će i bez toga moći raspravljati i glasovati o opozivu.

Hoće li se Vlada uopće očitovati o prijedlogu HDZ-a ovisit će očito o volji premijera Oreškovića. Prilikom utvrđivanja dnevnog reda i drugi članovi Vlade mogu predložiti izmjene dnevnog reda, no da bi se to učinilo, nužno je da premijer sazove sjednicu.

Prihvati li Sabor prijedlog HDZ-a, koji premijera optužuje da se, umjesto gospodarstvom, bavio kadroviranjem u represivnom aparatu te da je politizirao SOA-u, što je, po njihovu mišljenju, uvod u “pokušaj uspostave kancelarske diktature uz pomoć represivnog sustava”, zajedno s premijerom past će i Vlada.

U tom slučaju, počinje teći ustavni rok od 30 dana da se okupi nova parlamentarna većina i da se imenuje novog premijera i Vladu. Za mandatara HDZ predlaže sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića.

O daljnim koracima u raspletu te zavrzlame poslijepodne raspravljaju čelnici stranaka Domoljubne koalicije, koji su se u 15 sati okupili u središnjici HDZ-a.

Uži kabinet Vlade sastao se u utorak u pripremi sjednice koju bi Vlada trebala održati u srijedu, no ministri nakon sastanka nisu željeli otkriti o čemu se razgovaralo, kao niti hoće li Vlada dati mišljenje na HDZ-ov prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića.

Ministar turizma Anton Kliman kazao je kako ne zna ni što će biti na dnevnom redu sjednice Vlade, a ministrica rada Nada Šikić kako o Oreškovićevu opozivu na užem kabinetu nije bilo riječi već su razgovarali o “raznim problemima”.

S obzirom na neslužbene informacije po kojima su neki HDZ-ovi zastupnici odlučili da neće podržati opoziv premijera, novinari su upitali ministra vanjskih poslova Miru Kovača hoće li HDZ biti jedinstven oko te točke. “HDZ je jedinstven i snažan”, uzvratio je kratko Kovač.

Rječitiji nisu bili ni Mostovi ministri, a ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je tek kako očekuje da će o premijerovoj sudbini HDZ-ovi zastupnici glasovati po savjesti i da se neće voditi stranačkom stegom. “Mislim da je vrijeme za savjest”, rekao je.

Na samom kraju sastanka u Vladu je stigao i ministar financija Zdravko Marić, kojega je HDZ istaknuo kao mandatara za sastavljanje nove Vlade, no niti on nije želio komentirati Oreškovićev opoziv. Rekao je da Vlada radi kako je i uobičajeno, s Oreškovićem je i dalje u dobrim odnosima i “ništa se nije promijenilo”.

Prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića HDZ je u saborsku proceduru uputio 8. lipnja, a Vlada je dužna o njemu se očitovati u roku osam dana, dakle do četvrtka. Nakon toga se očekuje saborska rasprava i glasovanje o opozivu premijera, koji za sada ignorira HDZ-ove pozive da podnese ostavku.

Najveća parlamentarna stranka Oreškovića optužuje da se, umjesto gospodarskim pitanjima, bavi kadroviranjem u represivnom aparatu, te da je politizirao Sigurnosno obavještajnu agenciju, što tumače kao “uvod u pokušaj uspostave kancelarske diktature uz pomoć represivnog sustava”.

HDZ tvrdi da u Saboru ima dovoljno ruku za izglasavanje nepovjerenja premijeru, čime pada i Vlada, te da potom sastave novu parlamentarnu većinu i imenuju novu Vladu, na čijem bi čelu bio Zdravko Marić. O tome će poslijepodne u središnjici HDZ-a razgovarati i čelnici stranaka Domoljubne koalicije.

You may also like