Sjednica NSRS o europskom putu BiH

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će biti razmatrana Izjava Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH, bit će održana sutra u Banjoj Luci u 16.30 sati, odlučio je Kolegij entitetskog parlamenta.

Skupština će se o ovom pitanju izjasniti na zahtjev entitetskog predsjednika Milorada Dodika, koji će poslanicima podnijeti uvodno izlaganje, a očekuje se i obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović potvrdio je jutros, nakon sjednice Kolegija, da je poziv da se obrate na ovom posebnom zasjedanju upućen i predsjednicima svih političkih stranaka.  Čubrilović je u izjavi novinarima naveo da je njegova stranka (DNS) aktivno učestvovala u izmjeni nacrta prvobitne izjave i u takvoj formi je prihvatljiva.   Smatra da je ona dobra za BiH te očekuje mjere koje će značiti boljitak u RS i BiH, posebno kada je riječ o reformama koje su potrebne, bez obzira koliko je BiH blizu ili daleko od EU.

Izjavu Predsjedništva BiH treba da do 12. februara parafiraju svi predsjednici političkih stranaka u BiH.  Za opoziciju u RS Dodikov zahtjev da se Narodna skupština RS-a izjasni o ovoj izjavi predstavlja politikanstvo, budući, kako su naveli, da su izjavu podržali svi politički lideri, a nakon Predsjedništva BiH, gdje je zastupljen i srpski član, ona će biti predmet razmatranja i u parlamentu BiH gdje su opet predstavnici svih stranaka.

S druge strane, Dodik je sinoć za RTRS ponovio tvrdnju da u prvobitnoj izjavi nije bila navedena RS, te da je nisu pisali članovi Predsjedništva već predstavnici Evropske komisije u BiH.  Naveo je da će izjavu potpisati tek kada Skupština RS-a za to da saglasnost.

You may also like