Sjedinjene države ulaze u plinsko natjecanje s Rusijom

Ruski portal ‘Sputnik News’ objavio je kako je SAD spreman za natjecanje s Rusijom kada je riječ o tržištu ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europi.
Tako je to ruskim medijima najavila visoka dužnosnica američkog ministarstva vanjskih poslova na energetskom skupu koji je održan u SAD-u.

Naime, SAD već sada ima 30 plutajućih terminala za prihvat LNG-ja (FSRU), iako je količina plina koju američke tvrtke trenutačno mogu prodavati na europskom tržištu i dalje mnogo manja od količina plina iz plinovoda koje Rusija može prodavati. Istodobno, najveći problem još predstavlja cijena jer, uostalom, SAD je spreman prodavati svoj plin bilo gdje u svijetu po konkurentnim cijenama.

U skladu s time, u SAD-u će se još trebati poraditi na uplinjavanju, ukapljivanju, transportu i skladištenju plina. Istodobno, SAD povećava izvoz svojeg LNG-a u zemlje Europske unije i danas je po količinama na šestom mjestu, dok bi prema procjenama Međunarodne agencije za energiju (IEA) u narednih pet godina trebao postati jedan od najvećih svjetskih izvoznika LNG-ja.

You may also like

0 comments