Sjedinjene Države su otvorene za razgovore s Rusijom o Siriji, navela je Bijela kuća u četvrtak dok je Washington zabrinut zbog porasta vojne moći Moskve u toj ratom razorenoj zemlji.

Washington je spreman na taktičke i praktične razgovore s Rusima, izjavio je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, ali nije precizirao hoće li ih voditi civili ili vojnici ni na kojoj razini. Američko-ruska vojna suradnja je prekinuta 2014. zbog ukrajinskog sukoba.

Rusija pruža vojnu i diplomatsku podršku režimu Damaska i posljednjih dana je pojačala svoju nazočnost u pokrajini Latakije, uporištu predsjednika Bashara al-Assada. Washington je kritizirao te ruske poteze dok je Moskva pozvala na pravu konsolidaciju nastojanja protiv organizacije Islamska država (IS).

Josh Earnest je rekao da su oni jasno rekli da će ruske vojne akcije u Siriji predstavljati podršku Assadovom režimu, da su destabilizirajuće i kontraproduktivne. On je dodao da SAD pozdravljaju konstruktivne doprinose Moskve međunarodnoj koaliciji protiv ultraradikalnh džihidista IS. “Zato smo otvoreni za taktične, praktične razgovore s Rusima, za jačanje ciljeva koalicije protiv IS”, dodao je. Glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame je bio neodređen u pogledu ruskog prijedloga da vode dijalog “vojnika s vojnicima” o Siriji.

Related Posts