Sjedinjene države pripremaju nove sankcije za Sjeverni tok 2

Bloomberg
Američke vlasti namjeravaju nametnuti sankcije osiguravajućim i certifikacijskim tvrtkama koje surađuju s ruskima u dovršavanju izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, javlja Bloomberg pozivajući se na informirane izvore.

Prema toj agenciji, predstavnici američkog Zastupničkog doma i Senata dogovorili su uvrštenje amandmana o novim sankcijama u prijedlog zakona o proračunu za obranu za fiskalnu 2021. godinu, koji bi trebao biti usvojen do kraja ove kalendarske godine. Novi zakon, kako se navodi, propisuje da se prethodno uvedene sankcije primjenjuju na sve aktivnosti polaganja cijevi i osiguranja.

Bloomberg piše da se sankcije neće odnositi na Njemačku ili dužnosnike te zemlje.

Sjeverni tok 2 predviđa izgradnju dvije cijevi plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje od ruske obale preko Baltičkog mora do Njemačke. Projekt provodi tvrtka Nord Stream 2 s jedinim dioničarom – Gazpromom. Europski partneri – Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper i Wintershall, financiraju projekt s ukupno 50 posto, odnosno do 950 milijuna eura svaki.

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Države koje promoviraju svoj ukapljeni prirodni plin u EU, kao i Ukrajina i niz europskih zemalja. SAD je uvelo sankcije projektu u prosincu 2019. godine, zahtijevajući od uključenih tvrtki da odmah zaustave gradnju. U listopadu je SAD proširio sankcije na tvrtke koje pružaju usluge, opremu ili sredstva za nadogradnju ili opremanje brodova na projektu.

You may also like

0 comments