Sjedinjene države pokreću alternativu Putu svile?

Joe Biden

SAD planira ulagati u pet do 10 velikih infrastrukturnih projekata diljem svijeta u sklopu inicijative skupine G7 koja bi trebala iznjedriti konkurenciju kineskoj inicijativi “Pojas i put”, rekao je dužnosnik kabineta predsjednika Joea Bidena.

Izaslanstvo predvođeno zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena Daleepom Singhom identificiralo je tijekom prošlotjednog posjeta najmanje 10 obećavajućih projekata u Senegalu i Gani, rekao je dužnosnik u razgovoru s novinarima.

Projekti o kojima se raspravljalo obuhvaćaju osnivanje središta za proizvodnju cjepiva za zapadnu Afriku u Senegalu, jačanje opskrbe obnovljivom energijom, poboljšano kreditiranja poduzeća u vlasništvu žena i sužavanje digitalnog jaza.

Singhu su se u Africi pridružili dužnosnici američkih državnih agencija za razvojnu pomoć Millenium Challenge Corp i U.S. International Development Finance Corp Alexia Latortue i Travis Adkins, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele Kuće Emily Horne.

Predsjednik Joe Biden tražio je podršku za inicijativu na sastancima na marginama klimatske konferencije UN-a COP26 s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, britanskim premijerom Borisom Johnsonom i drugim partnerima G7, dodala je Horne.

Dužnosnici se sastaju s političkim i poslovnim čelnicima u potrazi za projektima koji bi trebali biti financirani u okviru inicijative G7 Build Back Better World (B3W), pokrenute u lipnju, podsjeća Reuters.

You may also like

0 comments