Sjedinjene države nisu pokušale uspostaviti kontakt sa Iranom

Fake News?
Američki predsjednik Donald Trump je rekao u ponedjeljak da Sjedinjene Države nisu pokušavale pokrenuti dijalog s Iranom i dodao da Teheran treba učiniti prvi korak ako želi pregovarati s Washingtonom.

“Mediji Lažnih vijesti su kao i obično objavili lažnu informaciju, bez ikakvog poznavanja teme, i naveli da Sjedinjene Države pokušavaju pokrenuti pregovore s Iranom”, napisao je na Twitteru. “To je lažna informacija”, dodao je Trump, ali nije jasno na koju se objavu odnosi.

“Iran će nas nazvati ako i kada bude spreman”, napisao je američki predsjednik koji je već naveo da je otvoren za razgovore s Teheranom. “Do tada će se njihovo gospodarstvo urušavati – to je jako tužno za iranski narod”, napisao je na društvenoj mreži.

Napetost između Washingtona i Teherana je naglo porasla kad je SAD objavio da u Perzijski zaljev šalje nosač zrakoplova Abraham Lincoln i bombardere B-52, opravdavajući taj potez iranskom “prijetnjom”.

Trump je prošlog tjedna rekao da je “siguran da će Iran uskoro željeti razgovarati i dodao “želio bih da me nazovu” što je iranski ministar vanjskih poslova Zarif odbio Napadi su tijekom vikenda postali žešći. “Ako se Iran želi tući, bit će to službeno kraj Irana. Više nikad neće prijetiti Sjedinjenim Državama”, objavio je Trump na Twitteru. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif odbacio je Trumpove “genocidne prijetnje” i upozorio ga da ne prijeti njegovoj zemlji i da prouči povijest. “Iranci odolijevaju tisuće godina, dok su agresori nestali (…) pokušajte s poštovanjem, to djeluje”, kazao je Zarif.

Povijesno loši, odnosi Irana i Sjedinjenih Država na najnižoj razini otkad se predsjednik Trump prije godinu dana odlučio povući iz međunarodnog ugovora potpisanog 2015. o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu i otkad je u studenom 2018. ponovo uveo gospodarske sankcije Iranu.

You may also like

0 comments