Sjedinjene države guraju Iran u Izolaciju, porasla cijena nafte

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 77 dolara, poduprte poremećajima proizvodnje u Kanadi, padom zaliha u SAD-u, neizvjesnošću oko libijskog izvoza i zahtjevom SAD-a uvoznicima da od studenog prestanu kupovati iransku naftu.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,96 dolara. U identičnom je iznosu barel poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 71,18 dolara.

Zbog poremećaja proizvodnje u kanadskom Syncrudeu opskrba je smanjena za 350.000 barela dnevno a očekuje da će popravak trajati barem do kraja srpnja. Zbog smanjenog kanadskog izvoza pale su zalihe sirove nafte u cijeloj Sjevernoj Americi, tumače analitičari.

Jučer je Američki institut za naftu (API) izvijestio da su komercijalne zalihe nafte u prošlom tjednu pale za čak 9,2 milijuna barela. Analitičari su u Reutersovoj anketi predviđali osjetno skromniji pad, za oko 2,6 milijuna barela.

Tržište u napetosti drže i poremećaji u opskrbi iz Afrike i s Bliskog istoka. U Libiji se zbog borbe za vlast između međunarodno priznate vlade i pobunjenika otvara pitanje budućeg ovlaštenog izvoznika sirove nafte iz te zemlje. Neizvjesna je i budućnost iranskog izvoza, posebno nakon što su Sjedinjene Države pojačale pritisak na Teheran, poručivši zemljama širom svijeta da od studenog prestanu uvoziti iransku naftu.

Kako bi pokrila manjak u opskrbi, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) najavila je krajem prošlog povećanje proizvodnje. Saudijska Arabija planira u srpnju crpiti rekordnih 11 milijuna barela dnevno, u odnosu na 10,8 milijuna proizvedenih u lipnju, naveo je u utorak izvor iz industrije upoznat sa saudijskim planovima. “Temeljni će faktori podupirati rast cijena nafte i u idućih šest mjeseci, te nas ne bi iznenadilo kada bi cijena barela u Londonu ponovo premašila 80 dolara”, napominje Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 72,69 dolara, što znači da je porasla 54 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments