Sjaj paladija će se smanjiti u budućnosti

Analiza Admiral Marketsa 
Kada su u pitanju alternativna ulaganja, osim kriptovaluta i dionica proizvođača kanabisa u posljednje se vrijeme dosta spominje paladij – plemeniti metal sličan platini. Razlog je nagli porast cijene paladija, čak 240% u posljednje tri godine.

Rast cijene je uzrokovan potražnjom za ovim plemenitim metalom od strane automobilske industrije. Kao i platina, paladij se koristi u proizvodnji katalizatora za motorna vozila, gdje omogućuje smanjivanje štetnosti ispušnih plinova. U tipičnom automobilu se nalazi 2-6 grama paladija, dok se u velikim kamionima može nalaziti i do 30 grama ovog metala.

Kako ekološki propisi diljem svijeta postaju sve stroži, tako raste i potreba za ovim metalom. Automobilska industrija u posljednjim godinama koristi toliko paladija da rudnici nisu u stanju isporučiti dovoljnu količinu. Npr. 2017. godine je proizvedeno sveukupno 209 tona paladija, dok je samo automobilska industrija potrošila 265 tona ovog metala. Zbog toga automobilske kompanije paladij kupuju na burzama investicijskih plemenitih metala. Većinu zaliha poluga od paladija posjeduju ETF-ovi, tj. investicijski fondovi specijalizirani za plemenite metale.

No njihove zalihe nisu nepresušne. Od 2015. godine ukupna količina fizičkog paladija u trezorima tih fondova je pala s preko 3 milijuna unci na samo 720 tisuća unci (pad od približno 75%). Upravo je to razlog naglog porasta cijene spomenutog plemenitog metala – rudnici ne uspijevaju zadovoljiti potražnju, a zalihe su gotovo presušile.

U takvoj situaciji su špekulanti zaključili da cijena može samo rasti, pa su se i oni uključili u kupnju izvedenica vezanih uz cijenu spomenutog metala, npr. CFD-ove na paladij. To je dodatno podiglo cijenu i dovelo nas do sadašnje situacije.

Na prvi pogled, cijena paladija bi morala nastaviti rasti. Naime, rudnici ne mogu preko noći zadovoljiti potražnju, a zaliha od prije je sve manje. No situacija je mnogo kompliciranija. Paladij nije jedini metal koji se može koristiti u katalizatorima. Godinama se za tu svrhu koristila platina, a glavni razlog prelaska na paladij je bio to što je paladij dugi niz godina bio jeftiniji od platine. Ta situacija je trajala od 2001. do 2017., a 2009. godine je platina bila čak pet puta skuplja od paladija. Upravo tada je značajnije počeo rasti interes automobilske industrije za paladij. S obzirom da se to sada promijenilo, za očekivati je da će se proizvođači katalizatora početi vraćati na platinu.

Drugi problem je prelazak cijele automobilske industrije na električne automobile. U idućim godinama udio eklektičnih automobila bi trebao eksponencijalno rasti, što će dugoročno smanjivati potrebu za katalizatorima. Treći problem je to što je svijet vjerojatno na rubu nove recesije, a u krizama pada proizvodnja motornih vozila pa u idućim godinama se može očekivati i usporavanje rasta potražnje za paladijem. Upravo ta nadolazeća kriza će značajno povećati interes za ulaganjem u najpoznatije plemenite metale – zlato i srebro.

Četvrti problem su špekulanti. O dobroj zaradi na paladiju su vjerojatno izvijestili svi mediji u svijetu. To je najčešće znak da je prilika već prošla. Profesionalni investitori i špekulanti s Wall Streeta su već godinama bili svjesni situacije vezane uz katalizatore i tko je od njih htio uložiti u paladij, to je već davno napravio. Oni koji do sada nisu uložili u paladij, vjerojatno više nisu zainteresirani jer su svjesni da nije realno očekivati rast cijene u nedogled. Upravo taj pretjerani rast cijene će privući takozvane „short sellere”, tj. trgovce na burzi koji se klade na pad cijene nečega. S obzirom na relativno malu veličinu tržišta paladija, njih se vjerojatno može skupiti dovoljno da svojim aktivnosti značajnije sruše cijenu paladija na burzi.

Peti problem za paladij je PDV. Naime, u cijeloj EU, koja je veliko i važno tržište, individualni investitori koji žele kupiti poluge paladija na to moraju platiti PDV. Budući da je investicijsko zlato u obliku poluga oslobođeno poreza, gotovo svi mali investitori u plemenite metale odabiru upravo zlato i u potpunosti izbjegavaju paladij i platinu.

Nakon što je godinama bio najunosnija investicija među plemenitim metalima, sjaj paladija bi se u idućim godinama mogao smanjiti, tj. sa sadašnje razine bi ostali plemeniti metali u postotku mogli porasti više od paladija. Glavni razlozi su vraćanje automobilske industrije na korištenje platine u katalizatorima i dolazak krize u kojoj se smanjuje broj novih vozila u koje treba ugraditi katalizator. Ta kriza, koja će postati uteg za cijenu paladija, mogla bi lansirati cijenu zlata i srebra na nove rekordne razine, pri čemu bi i zlato i srebro i platina u idućim godinama mogli biti bolja investicija od paladija, piše Admiral Markets.

You may also like

0 comments