Sirjiska oporba pozdravila rusko povlačenje iz Sirije

Sirijska oporba u ponedjeljak je pozdravila rusku najavu da će početi povlačiti svoje snage iz Sirije, naglasivši da će se ozbiljnim povlačenjem izvršiti pritisak na sirijske vlasti i sirijskim mirovnim pregovorima dati pozitivan poticaj.

“Bude li provedba povlačenja bila ozbiljna, to će pozitivno potaknuti mirovne pregovore”, rekao je Salim al-Muslat, glasnogovornik pobunjeničkoga Visokog pregovaračkog odbora. “Ako je ovo ozbiljan korak, bit će značajan element pritiska na režim, jer ruska pomoć produžava opstanak režima. Rezultat toga bit će značajna promjena situacije”, rekao je Al Muslat.

Američki dužnosnici rekli su kako im Moskva nije najavila Putinovu odluku i izrazili su iznenađenje tim neočekivanim potezom. Dva neimenovana dužnosnika rekla su da zasad nema naznaka da ruska vojska priprema povlačenje iz Sirije. Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priopćio da je oružanim snagama dao naputak da počnu s povlačenjem iz Sirije, pet mjeseci nakon naredbe o pokretanju vojne operacije u cilju potpore ruskom savezniku, sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Putin je na sastanku u Kremlju s ministrima obrane i vanjskih poslova kazao da su ruske vojne snage u Siriji uvelike ispunile svoje ciljeve te je odlučio pojačati napore svoje diplomacije glede postizanja mirovnog sporazuma.

You may also like