Sirijsko primirje više ne postoji, obnovljena ratna djelovanja

Borbe i zračni udari nastavili su se u noći na utorak još jačim intenzitetom na glavnim sirijskim bojišnicama nakon prekida primirja, izvijestili su novinari AFP-a i borci.

U Alepu, prije rata najvećem gradu u zemlji koji je od srpnja 2012. podijeljen na pobunjenički i prorežimski dio, na meti zračnih udara i bombardiranja bili su pobunjenički sektori sve do 2 sata iza ponoći po mjesnom vremenu, javlja novinar francuske novinske agencije s mjesta događaja. Snažne detonacije čule su se u prekidima u utorak ujutro u tom gradu.

Borbe su se vodile u Istočnoj Guti, pobunjeničkom uporištu istočno od prijestolnice Damaska, gdje je sirijska vojska u ponedjeljak najavila veliku ofenzivu, nekoliko sati prije nego je proglasila “prekid” primirja.

Kako prenosi AFP, u utorak ujutro su se vodili sporadični okršaji u tom sektoru. Topništvom su usto gađane pobunjeničke četvrti u Talbisehu, blizu Homsa, u središtu zemlje, rekao je borac Hasan Abu Nuh. U pokrajini Idlibu zrakoplovi su nadlijetali mjesto Salkin koje kontrolira Fronta Fateh al Šam (bivša Fronta al Nusra) zajedno s islamističkim pobunjeničkim skupinama, javio je AFP-u borac na tom području Najef Mustafa. “Sada je mirno, ali je tijekom noći iz zrakoplova gađano strojnicama”, dodao je.

“Sada kad je primirje propalo, ljudi mogu ponovo očekivati bombardiranje bačvama s eksplozivom (iz zrakoplova režima). Takva je naša situacija”, požalio se.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) navodi da je nakon prekida primirja najmanje 36 civila poginulo u Alepu i u istoimenoj pokrajini. Usto javlja da su 12 djelatnika Crvenog križa i vozači kamiona koji su dopremali humanitarnu pomoć u pokrajinu Alep, poginuli u zračnim udarima u ponedjeljak navečer.

Ta nevladina organizacija nije mogla reći čiji su bili zrakoplovi koji su izvodili te napade, ali nijedna sirijska pobunjenička skupina nema zračne snage.

You may also like

0 comments