Sirijsko je primirje ubijeno, kao i sporazum SAD-a i Rusije

Nakon suspenzije primirja u zračnim napadima u Alepu ubijeno je dvadesetak civila, uključujući lokalnog dužnosnika humanitarne organizacije Crveni polumjesec. Zato je UN suspendirao sve humanitarne konvoje prema Siriji, javila je britanska kuća BBC.

Ruski vojni zapovjednik za prekid primirja prozvao je pobunjeničke snage, a snage Bašara al Asada pohvalio za pridržavanje primirja. Slom primirja dolazi nakon što su najmanje 62 vladina vojnika ubijeni preko vikenda u zračnim udarima SAD-a i koalicije.

„Deseci zračnih napada na dan kada je sirijska vojska proglasila kraj prekida vatre može značiti sam konačni kraj sporazuma SAD-a i Rusije koji je trajao sedam dana i zaustavio borbe, te omogućio dostavljanje pomoći u Alepp. Omogućio je i početak pregovora za rješavanje građanskog rata uz koordinaciju SAD-a i Rusije o borbi protiv terorizma zračnim napadima protiv Islamske države i Al Kaidinih snaga“, pišu Karen De Young i Erin Cunningham za The Washington Post.

„Nakon zračnih napada, Rusija je reagirala s indignacijom. Središnja komanda američke vojske priopćila je kako je napad bio pogreška. Ruski su dužnosnici optužili Pentagon za prekid mirovnog sporazuma, a medicinsko osoblje na terenu Rusiju za ciljanje humanitarnog konvoja“, pišu Geoff Dyer i Erika Salomon za Financial Times.

„Iza jaza u povjerenju zapravo se krije činjenica kako Washington i Moskva nisu suglasni tko je glavni pokretač sukoba. Za SAD to je Asadov režim koji je spiralom nasilja nepovratno izgubio vlastiti legitimitet i više ga ne može povratiti. Za Moskvu su krive terorističke skupine koje siju kaos u regiji. Zbog dvaju dijagnoza postoje dva različita recepta. Prioritet Washingtona je diplomatski proces koji će proizvesti tranziciju od sadašnjeg režima, dok je z Moskvu prioritet prekid sukoba te pobjeda nad terorističkim mrežama“, piše Randa Slim za Foreign Policy.

You may also like

0 comments