Sirijski režim je vratio potpunu kontrolu nad Palmirom

Sirijska vojska uz podršku ruskog saveznika preuzela je u nedjelju potpunu kontrolu nad antičkim gradom Palmirom nakon što je odande protjerala džihadiste Islamske države što predstavlja simboličku i stratešku pobjedu režima Bašara al-Asada.

“Nakon žestokih noćnih sukoba, vojska kontrolira u potpunosti grad Palmiru, uključujući antičku znamenitost i stambenu četvrt. Džihadisti su se odande povukli”, rekao je vojni izvor dopisniku francuske novinske agencije AFP.

Vojska je uz podršku ruskog zrakoplovstva i specijalnih snaga kao i libanonskog Hezbolaha pokrenula 7. ožujka ofenzivu za preuzimanje Palmire od IS-a koji se u svibnju 2015. domogao grada i njegovih antičkih ruševina svrstanih u svjetsku baštinu UNESCO-a. Radi se o najvažnijoj pobjedi režima spram IS-a od ruske intervencije u sukob krajem rujna 2015. “Ako pobijedimo bit će to prvi veliki poraz koji je IS-u nanijela vojska”, kazao je u subotu vojni izvor.

Po vojnom izvoru, borci IS-a “povukli su se prema Sohneu (istočno od Palmire), Raki i Deir Ezoru”, svojim uporištima na sjeveru i istoku Sirije. “Inženjerske vojne postrojbe upravo rastavljaju više desetaka bombi i mina unutar antičkog grada” s blagom koje je ekstremistička skupina djelomično uništila, dodao je izvor.

Sektor s antičkim ruševinama bio je potpuno pust u subotu jer se nitko ne usuđuje ondje stupiti zbog mina i zbog otvorenosti terena, izložena pucnjavi snajperista. Po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava “najmanje 400 džihadista IS-a ubijeno je od početka ofenzive”.

Militanti Islamske države prošle su godine eksplozivom razorili nekoliko antičkih građevina. Dužnosnik sirijske vlade zadužen za antiku kazao je za Reuters u subotu da su druge antičke znamenitosti u gradu ‘preživjele’. Snimke ovotjednog napredovanja vojske u Palmiri objavljene na sirijskoj televiziji pokazuju da nizovi antičkih stupova i lukova još stoje.

You may also like

0 comments