Home Geopolitika Sirijski režim i džihadisti počinili masovne zločine

Sirijski režim i džihadisti počinili masovne zločine

by Agencije

Sirijski režim odgovoran je za golem broj ubojstava zatvorenika što bi mogla biti politika “istrebljenja”, a to je zločin protiv čovječnosti, objavili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi u izvješću u kojem dokumentiraju da su masovna pogubljenja počinile i džihadističke skupine Islamska država i al-Nusra.

UN-ovo istražno povjerenstvo pozvalo je Vijeće sigurnosti UN-a da nametne “ciljane sankcije” sirijskim dužnosnicima u civilnoj i vojnoj hijerarhiji koji su odgovorni ili su suučesnici u mučenju, nestanku i smrti u pritvoru, ali nije navelo njihova imena. Neovisni stručnjaci navode u izvješću da su također dokumentirali masovna pogubljenja i mučenja zatvorenika što su ih provodile i dvije džihadističke skupine: Džabhat al-Nusra i Islamska država.

Izvješće, koje se odnosi na razdoblje od 10. ožujka 2011. do 30. studenoga 2015., temelji se na razgovorima sa svjedocima i preživjelima, njih 621 uz dokaze koje je prikupila ekipa na čelu s Paulom Pinheirom. “U prošle četiri i pol godine, tisuće zatvorenika ubijene su dok su bile u pritvoru zaraćenih strana”, navodi istražno povjerenstvo za Siriju. “Ubojstva i smrti opisani u ovom izvješću bili su vrlo učestali tijekom dugog vremenskog razdoblja na više lokacija…”, stoji u izvješću. “Postoji razumna osnova za mišljenje da je opisano ponašanje jednako istrebljenju odnosno zločinu protiv čovječnosti.”

Desetke tisuća zatvorenika držala je vlada predsjednika Bašara al-Asada, a tisuće su “nestale” nakon što su ih uhitili pripadnici državni snaga ili su ih otele naoružane skupine. “Odgovornost za te i druge zločine mora biti dio bilo kojeg političkog rješenja” za Siriju, rekli su istražitelji Ujedinjenih naroda.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner primio je u nastupni posjet američku veleposlanicu Julietu Valls Noyes i poručio kako će Hrvatska i nadalje, bilateralno i u okviru NATO-a, doprinositi naporima SAD-a u borbi protiv terorizma, priopćeno je iz Sabora

Reiner je na sastanku izrazio nadu da će u dogledno vrijeme biti riješeno i pitanje uključenja hrvatskih građana u Program izuzeća od viza. Reiner i Valls Noyes su se nadalje usuglasili oko nastavka suradnje u gospodarstvu, posebno na velikim energetskim projektima koji doprinose i energetskoj sigurnosti i Hrvatske i šire.

Američku veleposlanicu primio je u ponedjeljak i premijer Tihomir Orešković koji je izrazio je spremnost Republike Hrvatske na daljnje razvijanje prijateljstva i savezništva sa SAD-om na svim područjima od zajedničkog interesa. Orešković je Valls Noyes predstavio prioritete hrvatske unutarnje i vanjske politike, s posebnim naglaskom na pozitivnu promjenu poslovne klime. Rekao je kako je uvjeren da će već prvi potezi nove vlasti biti prepoznati među američkim gospodarstvenicima i investitorima.

Related Posts