Sirijski pobunjenici bilježe nove uspjehe protiv Asada

Sirijski pobunjenici zauzeli su u četvrtak grad na važnom autoputu na zapadu zemlje nakon žestokih sukoba s provladinom milicijom, priopćili su pobunjenici i Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Grad Morek nalazi se sjeverno od Hame na autoputu koji je važan za kontrolu zapadne Sirije, gdje sirijska vojska uz potporu savezničke milicije i ruskih zračnih udara pokušava vratiti kontrolu nad teritorijem koji su zauzeli pobunjenici.

Zauzimanje Moreka veliki je udarac ruskoj zračnoj kampanji koju na terenu podupiru i iranske snage. Rusija je pokrenula zračne udare u znak potpore sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu 30. rujna.

“Jutros je oslobođen u potpunosti”, rekao je u izjavi za Reuters zapovjednik Fares al-Bajuš, čija pobunjenička skupina Fursan al-Hak sudjeluje u sukobu u redovima Slobodne sirijske vojske. Još jedan zapovjednik pobunjenika je rekao da je Morek osvojen.

Opservatorij je priopćio da su islamistički pobunjenici iz skupine Jund al-Aksa, uz potporu drugih boraca, zauzeli velike dijelove tog grada.

You may also like