Sirijska vojska objavila koliko će trajati primirje u Alepu

Sirijska vojska objavila je da će planirano humanitarno primirje koje počinje u četvrtak u istočnom Alepu trajati tri dana, objavila je državna agencija SANA, a sirijski predsjednik Bašar al Asad najavio je nakon isteka primirja nastavak operacije u Alepu. 

Nekoliko sati prije sirijske vojske Rusija je objavila da će se primirje, koje je proglašeno kako bi civili mogli napustiti Alep, s osam sati produljiti na 11.

“Primirje u istočnim četvrtima Alepa, koje su u rukama pobunjenika, bit će na snazi 20., 21. i 22. listopada od 8:00 sati do 16:00 sati”, objavila je vojska u priopćenju u srijedu kasno navečer.

Vojska je pozvala “naoružane muškarce u istočnim dijelovima Alepa da odlože oružje”.

Moskva je objavila u utorak ujutro kako su ruske i sirijske snage obustavile zračne udare na Alep uoči primirja.

Prema službenim ruskim izvorima otvorit će se šest koridora za civile te još dva za pobunjenike.

Sirijski predsjednik Bašar al Asad kazao je za švicarsku televiziju SRF da je primirje samo prvi korak kojim će se omogućiti odlazak civila pokazujući time da namjerava nastaviti nakon toga napade na grad kako bi ga oslobodio od pobunjenika. “To je, kao početak, važan korak ali nije dovoljan”, kazao je u intervjuu iz Damaska.

On tvrdi da civili žele napustiti grad ali ih u tome onemogućavaju pobunjenici.

“Očito je da moramo napasti teroriste”, kazao je Asad govoreći o pobunjenicima i islamskim ekstremistima.

Američki državni tajnik John Kerry naznačio je u Washingtonu kako ne očekuje puno od novog kruga pregovora s Rusijom o mirovnom sporazumu za Siriju u Ženevi. Pregovarači u Ženevi pokušavaju dogovoriti kako u Alepu odvojiti militante povezane s Al Kaidom od pobunjenika. Nakon dva neuspješna kruga pregovora SAD-a i Rusije u novom krugu razgovora sudjeluju i Saudijska Arabija i Katar koji podupiru pobunjenike. Sirijski saveznik Iran nije pozvan na pregovore.

Prema Ujedinjenim narodima od ukupno 8000 pobunjenika u istočnom Alepu do 900 je boraca Džabhat Fateh al-Šama no diplomatski izvori procjenjuju da je ekstremista manje – najviše 200.

NATO je u srijedu objavio da ruski ratni brodovi nedaleko obale Norveške prevoze borbene zrakoplove koji će za dva tjedna najvjerojatnije sudjelovati u konačnom napadu na opkoljeni sirijski grad Alep.

Ruska flota prošla je u srijedu norveški grad Bergen, a ruski mediji javljaju da će proći kroz La Manche, uz Gibraltar i potom uploviti u Sredozemlje te stići do obale Sirije.

“Premještaju cijelu Sjevernu flotu i dio Baltičke flote. To je najveće premještanje snaga od završetka Hladnog rata”, kazao je diplomat saveza.

“To nije prijateljski posjet. Za dva tjedna svjedočit ćemo krešendu zračnih napada na Alep. Dio je to ruske strategije da tamo objavi pobjedu”, dodao je.

Rusija, koja svojim zračnim udarima pomaže sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu u borbi protiv pobunjenika u istočnom dijelu Alepa, objavila je da je najnovije raspoređivanje snaga upereno protiv boraca Islamske države. (Agencije)

You may also like