Sirijska vojska napreduje uz pomoć Rusa

Sirijska vojska je uz pomoć ruskih zračnih napada u subotu ponovno zauzela strateški važno mjesto u središnjoj pokrajini Hama koji su držali islamistički pobunjenici, objavila je skupina koja prati rat u Siriji.

Režimske snage pregazile su selo Atshan na jugoistoku Hame, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Atshan se nalazi na pravcu koji povezuje istok i zapad Sirije. Opservatorij prenosi da je to područje strateški važno vladinim snagama jer ih približava gradu Khan Sheikounu, uporištu Fronte al-Nusra povezane s Al-Kaidom. Khan Sheikhoun se nalazi na magistralnoj prometnici koja povezuje glavni grad Damask sa sjevernom pokrajinom Aleppo.

Sirijska vojska u srijedu je, uz pomoć boraca libanonskog Hezbolaha i ruskih zrakoplova pokrenula veliku ofenzivu protiv pobunjenika u predgrađima glavnog grada pokrajine Hame. Državna televizija izvijestila je da su vladine snage napredovale ubivši 125 pobunjenika. Ruski zrakoplovi izveli su 65 misija i pogodili 55 ciljeva u posljednja 24 sata, priopćilo je u subotu rusko ministarstvo obrane.

Rusija je u Siriji prvi put u zračnim napadima upotrijebila novi tip kasetnih bombi, priopćio je u nedjelju Human Rights Watch (HRW). Bombe su namijenjene uništenju oklopnih vozila, a upotrijebljene su prije tjedan dana u zračnom napadu jugozapadno od Alepa, priopćio je HRW sa sjedištem u New Yorku. Konvencijom iz 2008. koju je potpisalo 98 država kasetne bombe su zabranjene jer imaju širok raspon djelovanja i ostavljaju iza sebe neeksplodirane male bombe tzv. ‘zvončiće’ rezultirajući civilnim žrtvama za vrijeme napada, ali i nakon njega.

Aktivisti sirijske oporbe rekli su da su kasetne bombe također bile upotrijebljene u zračnim napadima blizu bojišta sjeverno od Hame u središnjoj Siriji, gdje su vladine snage uz potporu ruskih borbenih zrakoplova zadnjih dana osvojile teritorij. “Uznemirujuća je činjenica da je u Siriji upotrijebljena nova vrsta kasetnog streljiva jer će od toga stradavati civili i u vremenu koje tek dolazi”, rekao je Nadim Houry, voditelj HRW-a za Bliski istok.

Human Rights Watch kaže da ne može potvrditi jesu li kasetne bombe upotrijebljene u Kafr Halabu, jugozapadno od Alepa, bacile sirijske ili ruske snage. HRW napominje da su sirijske snage više puta upotrijebile kasetne bombe u civilnom ratu koji je počeo prije četiri i pol godine. Dodaju da su ih bacili i ekstremisti Islamske države u napadu na kurdski grad Kobane prošle godine.

Rusija je u Siriji prvi put u zračnim napadima upotrijebila novi tip kasetnih bombi, priopćio je u nedjelju Human Rights Watch (HRW). Bombe su namijenjene uništenju oklopnih vozila, a upotrijebljene su prije tjedan dana u zračnom napadu jugozapadno od Alepa, priopćio je HRW sa sjedištem u New Yorku.

Konvencijom iz 2008. koju je potpisalo 98 država kasetne bombe su zabranjene jer imaju širok raspon djelovanja i ostavljaju iza sebe neeksplodirane male bombe tzv. ‘zvončiće’ rezultirajući civilnim žrtvama za vrijeme napada, ali i nakon njega. Aktivisti sirijske oporbe rekli su da su kasetne bombe također bile upotrijebljene u zračnim napadima blizu bojišta sjeverno od Hame u središnjoj Siriji, gdje su vladine snage uz potporu ruskih borbenih zrakoplova zadnjih dana osvojile teritorij. “Uznemirujuća je činjenica da je u Siriji upotrijebljena nova vrsta kasetnog streljiva jer će od toga stradavati civili i u vremenu koje tek dolazi”, rekao je Nadim Houry, voditelj HRW-a za Bliski istok.

Human Rights Watch kaže da ne može potvrditi jesu li kasetne bombe upotrijebljene u Kafr Halabu, jugozapadno od Alepa, bacile sirijske ili ruske snage. HRW napominje da su sirijske snage više puta upotrijebile kasetne bombe u civilnom ratu koji je počeo prije četiri i pol godine. Dodaju da su ih bacili i ekstremisti Islamske države u napadu na kurdski grad Kobane prošle godine.

SAD i Rusija postigli su “napredak” u novim pregovorima u subotu kojima nastoje spriječiti incidente tijekom vojnih operacija u sirijskom zračnom prostoru, objavio je Pentagon. Dogovoreno je da će “u bliskoj budućnosti” ponovno razgovarati o tim pitanjima. “U razgovorima je postignut napredak i SAD je pristao ponovno razgovarati s Rusijom u bliskoj budućnosti”, navodi glasnogovornik Pentagona Peter Cook u priopćenju.

Obrambeni dužnosnici dviju zemalja razgovarali su putem video veze o “mjerama koje mogu poduzeti Rusija i koalicija (predvođena SAD-om) protiv Islamske države radi sigurnosti zračnih operacija u Siriji”, kaže se u priopćenju. Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je te razgovore, ocijenivši ih u priopćenju “profesionalnim i konstruktivnim”. Potvrdilo je također da je u budućnosti predviđena još jedna videokonferencija. “Postignut je napredak u cilju mogućeg dogovora između ministarstava obrane dviju zemalja glede sigurnosti zračnog prostora koji koriste vojni zrakoplovi u napadima na međunarodne teroriste u Siriji”, dodaje se.

Rusija ne želi biti uvučena u međuvjerski rat u Siriji, prenijela je agencija Interfax riječi Vladimira Putina, predsjednika Rusije koja je objavila da je u zadnja 24 sata bombardirala 63 položaja “terorista” u toj zemlji. Putin je rekao da Rusija ne pravi razliku između sunitskih i šijitskih muslimana, prenosi Interfax izvatke iz televizijskog intervjua predsjednika Putina. Rusko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je rezultate svojih zračnih udara u zadnja 24 sata. “Zrakoplovi Su-34, Su-24M i Su-25SM izveli su 64 polijetanja iz baze Hmeimim (na zapadu) na 63 mete u pokrajinama Hama, Latakia, Idleb i Raka”, navodi ministarstvo, a prenosi agencija AFP.

Dodaje da su napadi uništili 53 položaja “terorista” i jedno zapovjedničko mjesto, četiri logora za uvježbavanje i sedam skladišta streljiva. Ruska vojska tvrdi nadalje da je presrela radijsku poruku boraca Islamske države (IS) koja otkriva da među njima “raste panika” kako teče 12. dan ruske intervencije. Glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konančenkov je osim toga ustvrdio u nedjelju da je postignut napredak u razgovoru ruskih i američkih stručnjaka o tome kako izbjeći eventualne sudare zrakoplova tih dviju zemalja koje sudjeluju u zračnim udarima u Siriji.

Sjedinjene Države obeštetit će žrtve američkog bombardiranja bolnice Liječnika bez granica u Kunduzu u kojemu je prije tjedan dana smrtno stradalo najmanje 22 ljudi, izvijestio je u subotu Pentagon. Američka vojska stupit će u kontakt sa žrtvama zračnoga napada kako bi donijela odluku o odgovarajućoj isplati. Vojne bi vlasti mogle izdvojiti novac i za “obnovu bolnice”, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva obrane Peter Cook.

Ministarstvo obrane smatra da je važno postići dogovor o posljedicama tragičnog incidenta, piše u Cookovu priopćenju. “Jedna od mjera koje će ministarstvo poduzeti je isplata odštete ozlijeđenim civilima, kao i obiteljima ubijenih civila u toj američkoj vojnoj operaciji.” Usto, američka vojska u Afganistanu ima ovlast dati novac i za obnovu bolnice, kazao je glasnogovornik.

Američka će vojska stupiti u kontakt i dogovoriti se s ozlijeđenima i obiteljima ubijenih kako bi se odredila odgovarajuća svota namijenjena obeštećenju žrtava. Liječnici bez granica povukli su sve osoblje iz zgrade odmah nakon napada izvedenog prošle subote na traženje afganistanske vojske u kojemu je ubijeno najmanje 12 liječnika i 10 pacijenata. MSF tvrdi da bi broj smrtno stradalih mogao biti i veći jer organizacija nema informacija o još devet pacijenata i 24 zaposlenika. Američki predsjednik Barack Obama u srijedu se ispričao MSF-u, no ta nevladina organizacija i dalje traži neovisnu međunarodnu istragu o bombardiranju, čime Pentagonu daje na znanje da u njihovu istragu o tragediji koju naziva “ratnim zločinom”, nema povjerenja.

You may also like