Sirijska oporba odbila dogovor SAD-a i Rusije

Sirijska glavna oporbena pregovaračka skupina odbila bi svaki dogovor Rusije i SAD-a o sudbini Sirije koji se uvelike razlikuje od njihova predloženog tranzicijskoga plana, rekao je glavni koordinator skupine Rijad Hidžab u srijedu.

Visoki pregovarački odbor, koji podupire Saudijska Arabija i zapadne sile a uključen je u posustale mirovne pregovore kojima posreduje UN, u Londonu je predstavio smjernice o novom političkom rješenju za Siriju.

Predloženi proces počeo bi šestomjesečnim pregovorima da se uspostavi tranzicijska vlast sastavljena od predstavnika oporbe, vlade i civilnog društva. Predsjednik Bašar al Asad morao bi napustiti dužnost na kraju tih šest mjeseci. Tranzicijsko tijelo vodilo bi zemlju 18 mjeseci, nakon čega bi bili izbori. “Ako je ono što se dogovore Rusi i Amerikanci vrlo različito od onoga čemu teže Sirijci, nećemo to prihvatiti”, rekao je Hidžab.

“Nije pitanje zadržati Asada šest mjeseci ili mjesec ili jedan dan, u tom tranzicijskom periodu. Rusi i Amerikanci to znaju. Oni znaju položaj sirijskoga naroda, oni su mnogo toga žrtvovali i neće odustati od tog zahtjeva. Ne može biti rješenja u Siriji osim onoga koje ispunjava težnje sirijskoga naroda”, rekao je glavni koordinator sirijske pregovaračke skupine.

You may also like

0 comments