Sirijska oporba odbacila je ruska rješenja za krizu

Članovi sirijske oporbe odbili su u srijedu ruski nacrt prijedloga procesa čiji je cilj zaustavljanje petogodišnjeg rata, uz objašnjenje da Moskva zapravo želi na vlasti održati predsjednika Bašara al Asada i marginalizirati disidentske glasove.

Po nacrtu dokumenta Moskva bi željela da se sirijska vlada i oporba dogovore oko pokretanja procesa ustavne reforme u predstojećem jednoipolgodišnjem razdoblju, čemu bi trebali prethoditi prijevremeni predsjednički izbori. Rusija, uz Iran najvažniji Asadov saveznik u sirijskom građanskom ratu, negira pripremu bilo kakvog dokumenta prije međunarodnih mirovnih pregovora koji će se ovaj tjedan održati u Beču.

Nije isključena mogućnost Asadova sudjelovanja u prijevremenim predsjedničkim izborima, stoji u tekstu, no njegovi protivnici tvrde da je to nemoguće, ako se želi postići mir.  “Sirijski narod nikad nije prihvatio Asadovo diktatorstvo i neće ga prihvatiti ni ako se ono pokuša ponovno uvesti ili podmetnuti u drukčijem obliku”, rekao je član sirijske Nacionalne koalicije koju podupire Zapad, Monzer Akbik. “Rusi sada pokušavaju odigrati ulogu koje se drže još od Ženeve”, rekao je Akbik za Reuters, aludirajući na mirovne pregovore vođene pod okriljem UN-a, koji su 2014. propali.

Drugi član koalicija Michel Kilo kaže da je stvarni cilj Moskve održati Asada i njegov državni aparat. “Mi nismo protiv izbora, mi smo demokrati, no ne može nas se tek tako prisiliti da prihvatimo predsjednika koji je kriminalac i koji je uništio zemlju. Kakva je logika iza takve zamisli?” Smatra i da će, ako Rusija uspješno progura svoju ideju na idućem krugu pregovora u Beču i u njihovu korist uvjeri ostale zemlje, to biti prava propast.

You may also like