Sirija više nije inkubator islamske države

Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je u srijedu da njegova zemlja uništena ratom nije inkubator Islamske države i zamjerio je Zapadu da je odgovoran za rađanje te terorističke skupine.

“Mogu vam reći da Daesh (arapski akronim za IS) nema prirodni i socijalni inkubator unutar Sirije”, rekao je Asad u intervjuu za talijansku televizijsku postaju Rai. On kaže da su džihadisti koji su trenirani u Siriji kako bi počinili atentate u Parizu i drugdje za to sposobni “zahvaljujući potpori Turaka, Saudijaca i Kataraca i naravno zapadnoj politici koja je podupirala teroriste na razne načine”.

IS nije krenuo iz Sirije. Počeo je u Iraku i ranije u Afganistanu, kazao je Asad navodeći citat bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira po kojem je “rat u Iraku pridonio rađanju IS-a”. “Njegovo priznanje predstavlja najvažniji dokaz”, rekao je sirijski predsjednik. On je također rekao da se ne može govoriti o političkoj tranziciji u zemlji sve dok pobunjenici drže dijelove Sirije. Kada to bude riješeno “godina i pol do dvije bit će dostatne za tranziciju”.

You may also like