Sirija u središtu ruskog plinskog interesa

Dva velika saveznika sirijskog režima, Iran i Rusija, susreću se u ponedjeljak u Teheranu prilikom summita zemalja izvoznica plina kojemu bi trebao prisustvovati ruski predsjednik Vladimir Putin. Putin stiže u Iran nakon što je u petak Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se poziva zemlje članice “da poduzmu sve potrebne mjere za borbu protiv Islamske države (IS) na teritoriju koji IS kontrolira u Siriji i Iraku”.

Rezoluciju je predložila Francuska nakon višestrukih napada 13. studenoga u Parizu u kojima je poginulo 130 osoba, ranjeno 350, a odgovornost je preuzeo IS. U subotu je Rusija, koja od kraja rujna vodi kampanju zračnih napada na Siriju protiv pobunjeničkih oružanih skupina, intenzivno bombardirala uporišta IS-a u središnjem i istočnom dijelu zemlje. Moskva želi osnovati međunarodnu koaliciju koja bi uključivala Iran, Jordan i druge zemlje u regiji, kao i Zapad, radi borbe protiv IS-a.

Prije sudjelovanja na summitu zemalja izvoznica plina pored ostalih osam šefova država i vlada, ruski predjednik susrest će se s vrhovnim vođom Alijem Hameneijem, najvišim političkim i vjerskim autoritetom u Iranu, koji je ujedno vrhovni vojni zapovjednik. U razgovorima će se “posebna pozornost dati međunarodnim problemima, uzevši u obzir sirijski sukob”, izjavio je savjetnik u Kremlju Jurij Ušakov. Uz Rusiju, Iran je drugi veliki saveznik režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kojemu pruža vojnu pomoć slanjem “savjetnika” i “dobrovoljaca” na teren od kojih je u više od mjesec dana poginulo pedesetak.

Rusija je u subotu objavila da je usmrtila deset boraca povezanih s džihadističkom organizacijom Islamska država (IS) u posebnoj operaciji u regiji Sjeverni Kavkaz. “Po prvoj informaciji, deset bandita je neutralizirano”, objavilo je nacionalno protuterorističko povjerenstvo u priopćenju koje citira službena novinska agencija TASS. “Svi su pripadali oružanoj bandi čiji su se pripadnici zakleli na vjernost IS-u”, navodi se u priopćenju.

Džihadistički borci otvorili su vatru na policijske snage i bacali granate nakon što su zbijeni u pošumljenoj zoni izvan grada Nalšika u Kabardsko-Balkarskoj republici (graničnoj s Gruzijom), objasnilo je protuterorističko povjerenstvo. Sigurnosna operacija još je u tijeku, dodale su ruske vlasti.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u nedjelju je izjavio da njegova vojska od početka ruske intervencije bilježi napredovanje na “gotovo svim bojišnicama”, prenosi AFP i podsjeća da je Moskva tradicionalni i čvrsti saveznik Asadovog režima. “Teroristi su zauzeli brojna područja u Siriji. Ali od nedavno, kada se umiješalo rusko ratno zrakoplovstvo, stanje se popravilo i mogu reći da je vojska napredovala na gotovo svim bojišnicama”, kazao je sirijski predsjednik u razgovoru za kinesku televiziju Phoenix TV.

Od početka ruske intervencije 30. rujna, “terorističke skupine su se povukle i počele bježati prema Turskoj i nekim europskim zemljama”, dodao je Asad koji ne pravi razliku između umjerene oporbe te islamističke i džihadističke oporbe. Također je kazao da što se tiče angažmana ruskih kopnenih snaga, “Rusija računa na sirijske trupe na terenu” u borbi protiv Islamske države. “Koordiniraju se s nama”, rekao je Asad i dodao da je to “najveća razlika” u odnosu na međunarodnu koaliciju predvođenu SAD-om. “Nema apsolutno nikakve koordinacije i nikakvog kontakta između sirijske vlade i američkih snaga”, rekao je šef sirijske države. Rusija je kampanju bombardiranja u Siriji počela napadima na umjerenu oporbu i islamiste i netom je tek počela udarati po položajima IS-a.

You may also like