Sirija, pružiti priliku miru

Damask – Sirijska vlada je voljna prekinuti zračne udare i topničke napade na sjeverni grad Alep kako bi se vidjelo može li se održati lokalno primirje, izjavio je u utorak posrednik UN-a za Siriju.

U Alepu se vode sukobi između provladinih snaga s jedne i niza pobunjeničkih skupina, uključujući Islamističke brigade i Frontu Nusra, s druge strane. Sirijska vojska je zauzela nekoliko sela nedaleko od Alepa u sukobima čija je svrha okružiti taj grad i prekinuti linije opskrbe pobunjenicima, priopćila je jedna promatračka skupina. UN-ov posrednik Staffan de Mistura rekao je da će biti zatraženo od oporbenih snaga da zaustave minobacačke i raketne napade.

“Sirijska vlada dala mi je naznake da je voljna diljem Alepa zaustaviti sva bombardiranja iz zraka… i topničko granatiranje na šest tjedana, počevši od datuma koji ćemo objaviti iz Damaska”, rekao je de Mistura novinarima nakon što je brifirao Vijeće sigurnosti UN-a. Također je rekao da će otputovati u Siriju što je prije moguće. “Nemam iluzija, jer na temelju prošlih iskustava mogu reći da će tu misiju biti teško ostvariti”, istaknuo je. “Činjenice na terenu će pokazati može li se primirje održati…”, dodao je.