Sirija ponudila amnestiju dezerterima

Sirijska vlada najavila je amnestiju za muškarce koji su dezertirali iz vojske ili izbjegli služiti vojni rok te im odobrila nekoliko mjeseci da se prijave bez straha od kazne, objavljeno je u utorak.
Humanitarne organizacije kažu da izbjeglice kao čest razlog odbijanja povratka u Siriju navode upravo strah od novačenja i potencijalne kazne za dezerterstvo. U ukazu objavljenom na društvenoj mreži, sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je da se oprost odnosi na sve dezertere u Siriji i izvan nje. 

Muškarci koji su u Siriji, imaju četiri mjeseca da se prijave, a oni koji su izvan zemlje imaju na raspolaganju šest mjeseci.  Prema sirijskom vojnom zakonu, dezerterima prijete godine zatvora ako napuste položaj i ne jave se u službu u propisanom roku.

Sirijski sukob počeo je 2011., kao masovni prosvjed protiv Asadova režima i prerastao u rat s pola milijuna žrtava, milijunima izbjeglih i raseljenih, a u njega su se umiješale svjetske i regionalne sile. Mnogi su vojnici dezertirali, neki kako bi se pridružili pobunjenicima, a drugi da pobjegnu od sukoba.

Više od polovice predratnog stanovništva Sirije napustilo je svoje domove. Oko 5 milijuna ljudi raseljeno je unutar Sirije.  Amnestija obuhvaća dezertere, ali ne i one koji se bore protiv vlade ili u pobunjeničkim skupinama koje sirijski režim naziva teroristima.

U protekle tri godine, Rusija i Iran podržali su Asadov režim i pomogli mu vratiti nadzor nad brojnim enklavama koje su držali pobunjenici iil džihadisti, čime je okončan sukob u brojnim područjima.

Nakon rusko-turskog sporazuma iz rujna kojim je izbjegnut napad na zadnje veliko uporište pobunjenika na sjeverozapadu, nije jasno hoće li uskoro slijediti nove vojne ofenzive. Međutim, Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) kazalo je da uvjeti još nisu ispunjeni za masovan povratak izbjeglica. Glavni povjerenik UNHCR-a Filippo Grandi rekao je da su izbjeglice obuhvaćene novačenjem u vojsku, a povratak nije moguć ni zbog uništene infrastrukture.

You may also like

0 comments