Sirija, Irak, Iran i Rusija u savezu protiv Islamske države

Rusija, Sirija, Irak i Iran uspostavili su zajednički centar za razmjenu informacija vezanih uz borbu protiv sunitske ekstremističke skupine Islamske države (IS), izvijestila je u subotu ruska novinska agencija Interfax.

Taj će centar u iračkoj prijestolnici Bagdadu činiti vojni predstavnici četiriju zemalja, a u budućnosti bi mogao služiti za koordinaciju vojnih operacija protiv IS-a koji je zauzeo velika područja Sirije i Iraka.

Očekuje se da će se ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak u govoru pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku snažno založiti za tu kolektivnu inicijativu, prenosi dpa i podsjeća da Rusija već vojno potpomaže režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, što zabrinjava Zapad. Sirijski sukob, koji je počeo kao pobuna protiv Asada, pretvorio se u građanski rat u kojem sudjeluje više frakcija, od vladinih snaga, pobunjene oporbe, IS-a i Kurda.

Najmanje je 15 ruskih teretnih zrakoplova s “opremom i ljudstvom” sletjelo je u zadnja dva tjedna u vojnu bazu na zapadu Sirije zahvaćene ratom, rekao je u subotu za AFP vojni izvor. “U zadnja dva tjedna, završno sa subotom ujutro, po jedan ruski teretni zrakoplov slijeće svako jutro u vojnu bazu Hmeimim” u pokrajini Latakiji, jednom od glavnih uporišta režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, rekao je taj izvor koji je htio ostati anoniman.

Po tom izvoru, “najmanje 15 zrakoplova tog tipa, u bojama ruske zastave, prevezlo je opremu i ljude” u tu bazu smještenu u okviru civilnog i vojnog aerodroma Basel al Asad, 25 km južno od grada Latakije. Zrakoplove su tijekom slijetanja i polijetanja pratili lovci “radi zaštite”, dodao je izvor. “Kamioni srednje nosivosti dolaze zatim preuzeti teret i odvoze ga izvan aerodroma”, navodi isti izvor. Washington je još prije nekoliko tjedana izrazio zabrinutost zbog jačanja ruske prisutnosti u Siriji nakon dopreme ruskih borbenih zrakoplova, zračnih obrambenih sustava i moderne opreme, koje je dio namijenjen sirijskoj vojsci koja se već više od četiri godine bori s pobunjenicima.

Visoki sirijski dužnosnik rekao je za AFP da je rusko vojno upletanje “zaokret” u sirijskoj krizi. Ako se ruska vojna pomoć Siriji i službeno potvrdi, pogotovo ako se ona upotrijebi, bit će to prvo službeno sudjelovanje Rusije na udaljenoj bojišnici nakon sovjetske intervencije u Afganistanu 1979. godine.

Nove sirijske snage (NSF) predale su pobunjeničkoj skupini Al Nusri, koja je povezana s Al Kaidom, šest Pick up vozila i streljivo koje im je isporučila međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama, priopćila je u petak američka vojska. “Ako se to izvješće pokaže točnim, vrlo je zabrinjavajuće što članovi NSF-a opskrbljuju Frontu Al Nusru i krše smjernice sirijskog programa ‘Uvježbaj i opremi'”, kazao je glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske za Bliski istok (Centcom).

Nove sirijske snage predale su kamione i streljivo u zamjenu za siguran prolaz kroz područje pod nadzorom al Nusre, dodaje se. Američki dužnosnik rekao je za agenciju AFP da dosad nije bilo prebjega iz NSF-a u Al Nusru, ali se i ogradio rekavši “Mi znamo samo ono što nam oni kažu”.

Predaja oružja novi je udar na vjerodostojnost programa koji je SAD pokrenuo početkom godine. Prema programu SAD treba uvježbati i opremiti 5000 pobunjenika u roku od tri godine kako bi ih osposobio da se u Siriji bore protiv takozvane Islamske države, radikalne dhižadističke skupine. No zasad je SAD uspio uvježbati tek dvije skupine od 54 do 70 boraca, prema podacima Pentagona. Prva skupina od 54 boraca stigla je u Siriju u srpnju, a samo ih je desetak bilo stvarno na terenu bilo prošli tjedan, navodi Pentagon.

Druga je skupina došla prošli tjedan i Pentagon je morao opovrgnuti navode da je dio njih prebjegao Al Nusri. Američka administracija razmatra reviziju tog programa za koji je Kongres izdvojio 500 milijuna dolara ove godine.

Džihadistička skupina Islamska država (IS) širi svoj utjecaj u Afganistanu na račun talibana, navodi se u izvješću UN-ova stručnog povjerenstva objavljenom u petak “Broj skupina i pojedinaca koji se otvoreno priklanjaju IS-u ili kažu da su mu bliski i dalje raste u više afganistanskih pokrajina”, ističe se u izvješću povjerenstva nazvanom “Al Kaida/talibani”.

U izvješću se navodi procjena afganistanskih sigurnosnih snaga da “oko 10 posto pripadnika aktivne pobune u kojoj najveći utjecaj imaju talibani, simpatiziraju IS”. No taj broj “nije stalan budući da se u razdoblju ofenzive koja je u tijeku mijenja broj pojedinaca koji joj se pridružuju”. “Očito je da se Islamska država opasno širi”, upozorava se u izvješću u kojemu se usto prenose informacije iz izvora u afganistanskoj vladi da skupine manje ili više povezane s IS-om postoje u 25 afganistanskih pokrajina.

Džihadisti IS-a su se učvrstili u Afganistanu, ali ondje ne kontroliraju velike dijelove teritorija kao u Siriji i u Iraku. Talibani pak, koji se od 2001. bore s vladom u Kabulu, osvajaju teritorij, ali teško izlaze na kraj s afganistanskom vojskom koja je sama na prvoj crti otkako su se u prosincu 2014. NATO-ove borbene snage povukle iz zemlje.

You may also like