Širenje Omikrona srušilo svjetske burze

Inflacija u fokusu

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale jer su ulagače zabrinuli komentari predsjednika američke središnje banke o inflaciji, kao i prvi slučaj omikron varijante koronavirusa u SAD-u.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi snažno porasli, pa je S&P 500 u jednom trenutku bio u plusu 1,9 posto. No, u drugom dijelu trgovanja indeksi su izgubili sve te dobitke i zabilježili oštar pad drugi dan zaredom.

Ulagače je pokolebala vijest o prvom slučaju zaraze omikron varijantom koronavirusa u SAD-u kod osobe koja je došla iz Južnoafričke Republike.

Premda liječnici iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Omikron varijanta virusa mogla bi biti zaraznija od prethodnih i otporna na sadašnja cjepiva, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

Ulagače je dodatno pokolebao predsjednik američke središnje banke Jerome Powell, koji je u drugom danu izvještavanja Kongresa o gospodarskoj situaciji kazao da Fed mora biti spreman reagirati u slučaju da inflacija ne splasne u drugoj polovici iduće godine.

Wall Street je već dan prije oštro pao nakon što je Powell naznačio da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovno razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na idućoj sjednici za dva tjedna.

To je na tržištu potaknulo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka dulje nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a potom i povećati kamate prije nego što se očekivalo.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica osjetno pale, izgubivši dio jučerašnjih dobitaka, dok ulagači prate vijesti o omikronu i špekulacije o monetarnoj politici američkog Feda.

Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, dok će u fokusu ulagača i dalje biti zbivanja na svjetskim burzama i vijesti o širenju nove varijante koronavirusa u svijetu.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, nakon još jednog oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu, a u fokusu ulagača su vijesti o omikron varijanti koronavirusa i špekulacije o monetarnoj politici Feda.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna, nakon dva dana pada.

Cijene su nafte, pak, porasle, no i dalje se kreću nedaleko najnižih razina u tri mjeseca, na koje su skliznule u utorak. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,42 posto, na 69,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,39 posto, na 66,50 dolara.

You may also like