Sinoćnji naftni događaji potresli i burze

Cijena nafte porasla
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, ponajviše u energetskom sektoru, što je posljedica povijesnog pada terminske cijene nafte na američkom tržištu ispod nule jer je trgovci zbog slabe potražnje nemaju kome prodati, ali ni gdje uskladištiti.

Najviše su, 3,7 posto, pale cijene dionica u energetskom sektoru jer je na američkom tržištu terminska cijena sirove nafte u ugovorima s isporukom u svibnju, koji istječu u utorak, po prvi put u povijesti negativna. Prodavači, naime, nude 37 dolara po barelu svakom trgovcu koji ga želi preuzeti.

Posljedica je to pada potražnje za naftom jer milijarde ljudi širom svijeta ostaju kod kuće zbog strogih mjera za suzbijanje koronavirusa. Zbog toga su rafinerije smanjile proizvodnju, pa su skladišta puna. Isto tako, procjenjuje se da je na tankerima trenutno uskladišteno najviše nafte otkada se krenulo s takvom praksom, ukupno čak 160 milijuna barela. I dok je cijena nafte s isporukom u svibnju pala ispod nule, cijena barela s isporukom u lipnju kreće se iznad 20 dolara po barelu.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je, pak, jučer oko 8 posto, na otprilike 25 dolara. Cijene se nafte već danima kreću oko najnižih razina u 18 godina jer je zbog koronakrize potražnja pala znatno više od ponude. „Energetsko tržište nam govori da se potražnja neće vratiti tako skoro, da postoji prevelika ponuda. Pad cijene barela u negativno područje ponajviše je tehnički problem, u skladištenju, no razlika između ponude i potražnje i dalje je velika, s obzirom da je potrošnja pala oko 30 posto, dok je OPEC smanjio ponudu za 10 posto“, kaže Kevin Flanagan, direktor u tvrtki WisdomTree Asset Management.

Jutros se, ipak, cijena barela s isporukom u svibnju vratila u pozitivno područje, pa trenutno iznosi 1,76 dolara.   Cijena barela s isporukom u lipnju porasla je, pak, 3,2 posto, na 21,10 dolara, dok je cijena barela na londonskom tržištu pala 0,9 posto, na 25,35 dolara.

 Cijene se nafte već danima kreću oko najnižih razina u 18 godina jer je zbog koronakrize potražnja pala znatno više od ponude.  „Ovo je jasan pokazatelj destrukcije potražnje. Ovo nije važno samo za energetska tržišta, nego je jasan pokazatelj gospodarskih šteta“, kaže Michael McCarthy, strateg u brokerskoj kući CMC Markets.

Posljednjih su tjedana cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu, da će se uskoro olabaviti restrikcije na poslovanje kompanija i da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete. A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle.

Na europskim burzama u utorak prijepodne najvažniji indeksi su pali pod utjecajem jučerašnjeg potonuća terminskih cijena sirove na nafte u negativno područje, kao i loših poslovnih rezultata kompanija, što je sve izazvalo strah investitora oko dugotrajnih posljedica pandemije koronavirusa na globalno gospodarstvo.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači šokirani jučerašnjim povijesnim padom cijene nafte na američkom tržištu u negativno područje, premda se jutros vratila u pozitivno.

You may also like

0 comments