Sinn se ispravio: Draghi jest pokrenuo gospodarastvo

Guverner eurozone Mario Draghi svojim tiskanjem novca i kupnjom državnih obveznica pokrenuo je europsko gospodarstvo. Priznao je to jučer i njegov najžešći kritičar Hans-Werner Sinn, šef njemačkog Ifo instituta, u hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao jedan od autora gospodarskog programa HDZ-a, piše Večernji list.

Ifo je, naime, objavio svoj indeks gospodarske klime koji je u drugom kvartalu 2015. skočio čak 17,3 postotna boda, sa 111,7 na 129. – Ovo je najbolji rezultat još od izbijanja financijske krize i znatno premašuje dugoročni prosjek koji je iznosio 106,1 bod – komentirao je jučer Sinn. Ifo institut očekuje rast gospodarstva eurozone u 2015. od 1,5 posto, što je znatno više od prethodnih očekivanja.

Podsjetimo, Draghi je 23. siječnja ove godine najavio da će tiskati više od tisuću milijardi eura kako bi otkupljivao državne obveznice i tako obuzdao deflaciju i potaknuo blagu inflaciju koja je preduvjet za povećanje proizvodnje. To se upravo i događa. Hans-Werner Sinn nijednom riječju nije spomenuo zasluge Marija Draghija i njegovih mjera za neočekivani uzlet europskog gospodarstva. Podsjetimo, Sinn je kritizirao Draghijeve mjere govoreći da će tiskanje novca stvoriti novi umjetni balon koji će vrlo brzo eksplodirati. S druge strane, oni koji su branili Draghijevu monetarnu politiku argumentirali su da će kupnja obveznica i tiskanje novca stabilizirati tržište, od čega će najviše profitirati Njemačka, a posredno i gotovo cijela eurozona. Između redaka to priznaje i Sinn. “Najveća zasluga za pozitivne impulse stiže iz Njemačke. Ali i u tri druge velike europske ekonomije – Francuskoj, Italiji i Španjolskoj – poboljšano je stanje” kazao je Sinn. I što se tiče inflacije, Draghi je pogodio. Sinn sada najavljuje inflaciju od +0,6% nakon što je eurozona 2014. završila s deflacijom od -0,2%.