Siniša Hajdaš Dončić: Orsat Miljenić ne smije otići, on mi je prijatelj

Ministar Siniša Hajdaš Dončić smatra da njegov kolega Miljenić ne bi trebao otići iz Vlade. “Ne mislim da bi ministar pravosuđa Orsat Miljenić trebao odstupiti. Orsat je vrlo dobar ministar, nestranački ministar i jedan od meni najdražih prijatelja u Vladi”, rekao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić za RTL Danas.

Ministar prometa najavio je i kako se monetizacija hrvatskih autocesta bliži kraju, dok će privatizacija Croatia Airlinesa malo pričekati, no također je u procesu. “Do kraja tjedna na javnu raspravu ide zakon o razduživanju hrvatskih autocesta i autoceste Rijeka-Zagreb, a nakon 14 dana ide na sjednicu Vlade i onda po preporuci Ustavnog suda zakon se donosi u Hrvatskom saboru. Ovim modelom očekujemo milijardu i 400 milijuna eura koji će isključivo služiti za otplatu kredita HAC-u i ARZ-a. Ponudit ćemo 60 posto građanima RH, mirovinskim fondovima i ostalim ulagačima. Tri posto ide u fond branitelja” rekao je Hajdaš Dončić.

Ministar prometa navodi da su u ovom trenutku dionice ponuđene prvenstveno na hrvatskom tržištu dioničara. “Većina ulagača će biti hrvatskih. Slušat ćemo i preporuku Ustavnog suda da sa zakonom idemo u Sabor. To je bio dobar posao za državu jer se država razdužuje. Ovo ćemo definitvno do kraja provesti jer nam je to jedna od mjera smanjivanja deficita. Svake godine će država imati dodatnih 250 milijuna kuna jer će prije isplate udjela dioničarima, država dobiti porez na dobit. Sigurno vjerujem da će od 7-9 posto građana kupiti dionice”  kazao je.

Što se, pak, tiče privatizacije Croatia Airlinesa Hajdaš Dončić navodi da je Ministarstvo potpisalo ugovor sa Svjetskom bankom tj. njegovom fondom koji sad pomaže u pronalasku strateškog partnera. “Krajem 10. mjeseca oni ću izlistati potencijalne partnere koji bi na bilo koji način ušli u CA, dokapitalizacijom ili privatizacijamo. Mi od toga ne odustajemo” zaključio je ministar.

Slučaj ministra Orsata Miljenića i zapošljavanja “na ulici” po stranačkoj liniji komentirala je i Aleksandra Kolarić na svom Facebooku. “Pogledala sam snimku ministra Miljenića i oca SDP-ovke (kaže otac da je kćer bila ili jest članica Glavnog odbora). Ako je snimka istinita iz nje bez ikakve sumnje jasno proizlazi da je ministar obećavao pomoć u zapošljavanju stranačke članice. Jedini izlaz za premijera je smjena Miljenića i to već prekosutra na sjednici Vlade. Bilo koji drugi završetak ovog skandala znači da Milanović odobrava ovakve postupke”, zaključila je Kolarić.