Singapur domaćin summita S. Koreje i SAD-a

 Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un vjerojatno će se sastati u lipnju u Singapuru, navode u ponedjeljak medijska izvješća dok traju nagađanja o tome gdje će se održati razgovori bez presedana dvojice kontroverznih čelnika nakon zategnutih odnosa koji su poslije niza sjevernokorejskih nuklearnih pokusa i oštrih američkih reakcija bili dospjeli na ivicu rata.
Trump je tijekom vikenda izjavio kako su dvije strane dogovorile mjesto i vrijeme susreta, prvog do kojeg će doći između njih, no nije naveo detalje s tim u vezi.

“Uskoro ćemo i to objaviti”, kazao je Trump.

Ovaj iznimno važan susret na vrhu trebao bi se dogoditi “sredinom lipnja”, piše u ponedjeljak južnokorejski dnevnik Chosun Ilbo pozivajući se na diplomatske izvore koji citiraju Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

List dalje navodi kako je mogućnost da domaćin ovoga povijesnog susreta bude Singapur “sve veća” nakon nedavnog susreta američkog predsjednika s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom u Bijeloj kući, no list s tim u vezi ne navodi nikakva detaljnija objašnjenja.

Kako javljaju lokalni mediji, Trumpov savjetnik Bolton sastao se krajem prošlog tjedna u Washingtonu sa svojim južnokorejskim kolegom Chung Eui-yongom kako bi raspravili o planovima za održavanje susreta.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap također je tijekom vikenda najavila kako je utvrđeno da Singapur bude mjesto susreta na vrhu dvojice lidera.

Ranije je Trump najavljivao mogućnost da do susreta dođe u demolitariziranoj zoni između dviju Koreja, koja bi, isticao je, također mogla biti odgovarajuće mjesto susreta.

Među druge moguće domaćine susreta na vrhu spominjale su se Mongolija i Švicarska.

Pripreme za ovaj značajni sastanak koji bi trebao imati snažnog odjeka na mir i sigurnost u ovome dijelu svijeta pokrenuo je prošlomjesečni susret čelnika dviju Koreja, na kojem su se obvezali nastaviti s potpunom denuklearizacijom Korejskog poluotoka i postizanjem formalnog mirovnog sporazuma između dvije zemlje kojim bi se konačno i formalno stavila točka na korejski rat 1950-53.

Sjeverna Koreja ponudila je da će ovog mjeseca zatvoriti mjesto na kojem je izvodila nuklearne testove te je pozvala američke stručnjake da s tim u vezi obave nadzor.

Gotovo svakodnevno događaju se manje dramatični ali znakoviti koraci ka približavanju dviju Koreja, kao što je pomicanje satova, izvedeno u subotu, kojim su satovi u Sjevernoj Koreji pomaknuti 30 minuta unaprijed kako bi bili usklađeni s onima u Južnoj Koreji.

Bijela kuća je u subotu oštro kritizirala pokušaje Kine da natjera inozemne aviokompanije da Tajvan, Hong Kong i Makao ne navode kao neovisne države, nazvavši njezina nastojanja da upravlja načinom opisivanja politički osjetljivih teritorija “orwellovskom glupošću”.

Bijela kuća je u razdoblju eskalacije sukoba između Washingtona i Pekinga zbog kineskog trgovinskog suficita u razmjeni dviju država objavila kako je kineska administracija zadužena za zrakoplovstvo poslala pismo na adresu 36 inozemnih aviokompanija, uključujući američke, tražeći od njih promjene.

Od njih je zatraženo da sa svojih internetskih stranica i iz drugih materijala uklone informacije koje sugeriraju da su Tajvan, Hong Kong i Makao dijelovi država koje su neovisne od Kine.

Bijela kuća je priopćila kako će predsjednik Donald Trump “podržati one Amerikance koji će se oduprijeti pokušajima kineske Komunističke stranke da američkim tvrtkama i građanima nametne političku korektnost”.

“Ovo je orwellovska glupost i dio sve snažnijeg trenda Komunističke partije da nametne svoje političke poglede američkim građanima i privatnim tvrtkama… Pozivamo Kinu da prestane prijetiti i vršiti pritisak na američke prijevoznike i stanovnike”, dodaje se.

Tajvan je najosjetljivije kinesko teritorijalno pitanje. Peking taj suvereni demokratski otok smatra svojom odmetnutom pokrajinom. Hong Kong i Makao su bivše europske kolonije koje su danas dijelovi Kine, no koje imaju značajnu autonomiju.

Glasnogovornik grupacije Airlines for America koja predstavlja United Airlines, American Airlines i druge veće aviokompanije, u subotu je objavio kako surađuju s američkom vladom u određivanju “idućih koraka” po ovom pitanju.

Delta Airlines se u siječnju ispričala zbog “nesmotrene greške bez poslovne ili političke namjere” kad je na svojim internetskim stranicama Tajvan i Tibet navela kao neovisne države.

Kina je u siječnju na tjedan dana zatvorila internetsku stranicu Marriotta kako bi kaznila taj najveći svjetski hotelski lanac jer je u upitniku za svoje klijente naveo Tibet, Tajvan, Hong Kong i Makao kao odvojene države.

I australski Qantas Airways je u siječnju objavio da je izmjenio svoju internetsku stranicu kako na njoj Tajvan i Hong Kong više ne bi bili navedeni kao države.

Jačanje kineske težnje da utječe na to kako strane tvrtke gledaju na teritorije koje Peking svojata, čak i ako je samo riječ o internetskim izbornicima, pokazuje koliko je pitanje suverenosti postalo osjetljivo pitanje za Kinu.

Kineske zrakoplovne vlasti su u siječnju naglasile da će od svih stranih aviokompanija koje djeluju u Kini tražiti da naprave temeljite provjere svojih internetskih stranica, aplikacija i korisničkih informacija i da se “strogo pridržavaju kineskih zakona i regulacija kako bi se spriječilo da se slična stvar ponovi”.

You may also like

0 comments