Home Ekonomija Sindikati upozoravaju na mogući gospodarski kriminal

Sindikati upozoravaju na mogući gospodarski kriminal

by Marijan Opacak

ZAGREB,Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević upozorio je u četvrtak na konferenciji za novinare na mogući kriminal u poslovanju Quaestus fonda budući su u sindikatu dobili anonimnu prijavu kojom se Uprava fonda sumnjiči za sklapanje štetnih poslova u korist pojedinaca, a na štetu radnika Spačve i budućih umirovljenika, te nedopušteno korištenje povlaštenih informacija.

Želimo senzibilizirati javnost za zaštitu radnih mjesta i sredstava iz kojih će radnici primati mirovine, poručuju iz HURS-a. Upozoravaju kako su u pitanju radna mjesta koja mogu postati kolateralna šteta gospodarskog kriminala, a u strukturi Quaestus fonda sudjeluju i mirovinski fondovi koji raspolažu sredstvima budućih umirovljenika.

Stoga su prijavu promptno proslijedili DORH-u i Uskoku još 15. prosinca, te o poduzetom izvijestili državni vrh – predsjednicu Republike, premijera, predsjednika Hrvatskog sabora, ministre financija i državne imovine, ministra rada i klubove saborskih zastupnika. Matijašević kaže kako do sada nisu dobili nikakvu povratnu informaciju, jedino mi je odgovorio Most da je to proslijedio svojim saborskim zastupnicima.

HURS podsjeća kako Spačvom u ime svojih povjerilaca – mirovinskih fondova, osiguranja, HBOR-a, HPB-a  i još nekih privatnih ulagača, odnosno 66 posto dionica upravlja društvo Quaestus. Tijekom prošle godine u više navrata od sindikalnog članstva u Spačvi dobivene su informacije o mogućim sumnjivim radnjama Quaestusa.

HURS sumnja da visina štete i nastalog gubitka takvim upravljanjem u usporedbi s visinom sredstava uplaćenih u fond i njegovu sadašnju vrijednost može iznositi oko 100 milijuna kuna. Sve to je na teret građana zbog umanjivanja sredstava za mirovine ili umanjivanja vrijednosti plasmana HBOR-a i HPB-a, smatra sindikat. Većina ulaganja Quaestus fonda su upitna i uglavnom bez povoljnih ishoda za ulagače, tvrde u HURS-u.

Podsjećaju kako Spačva nakon postupka predstečajne nagodbe od lipnja 2013. posluje izrazito stabilno i da je u tom razdoblju vratila oko 50 milijuna kuna duga i uložila 30 milijuna vlastitih sredstava. Obaveze prema dobavljačima i bankama servisira uredno, plaće su 17 posto veće od prosjeka sektora i 15 posto od plaća u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije, te se uredno isplaćuju za 780 zaposlenih radnika.

(Agencije)

Related Posts