Sindikati se klade protiv Trumpa na izborima

Ozbiljan plan
 Jedan od najvećih američkih radničkih sindikata javno je predstavio plan ulaganja 150 milijuna dolara u predizbornu kampanju usmjerenu protiv aktualnog predsjednika Donalda Trumpa.

Kako piše Associated Press (AP), investicija sindikata sektora usluga (SEIU) koji broji gotovo dva milijuna članova najveća je takve vrste u njegovoj povijesti, ali je i do sada najveći angažman u motiviranju birača izvan okvira političkih stranaka. Projekt je u tišini lansiran prošlog mjeseca i trajat će do predsjedničkih izbora u studenom, a predsjednica sindikata Mary Kay Henry cijeni da se radi o ključnom trenutku za američke radnike.

Prema njezinom mišljenju, predsjednik Trump od ulaska u Bijelu kuću sistematski napada sindikate. “U vrijeme njegova mandata savezna radnička prava potpuno su unazađena”, izjavila je Henry. Dodaje kako je na sljedećim izborima potrebno izabrati kandidata koji će stajati uz radnike. Sindikalna kampanja protezat će se na 40 saveznih država i ciljat će 6 milijuna birača.

Poseban fokus kampanje bit će na državama Colorado, Florida, Michigan, Minnesota, Nevada, Pennsylvania, Virginia i Wisconsin, stoji u dokumentu u koji je AP imao uvid. Sindikat i njegovi lokalni aktivisti posebno će obratiti pažnju na dvije urbane cjeline za koje vjeruju da će imati odlučujuću ulogu u ovogodišnjim izborima.

Radi se o Detroitu i Milwaukeeju. Uz televizijske oglase, kampanja će se posebno fokusirati na izravne kontakte s biračima i internetsko oglašavanje usmjereno prema predstavnicima manjina – muškarcima i ženama – koji u pravilu ne izlaze na izbore. Naime, valja podsjetiti kako je Trump osvojio izbore 2016. upravo zbog neizlaska biračkog tijela iz korpusa manjina, ali i velike popularnosti među radničkom klasom, pretežito bijelaca.

Politička direktorica sindikata Maria Peralta ističe kako su Trumpovi politički aktivisti posljednjih mjeseci ostvarili stanovite uspjehe među predstavnicima manjina – tradicionalnim glasačima Demokratske stranke – koje su uspjeli pridobiti pričom o snazi gospodarstva. “Duboko smo svjesni toga”, kaže Peralta.

Upravo na području gospodarstva sindikat, ali i Demokratsku stranku čeka najteži posao pridobivanja neodlučnih birača. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da birači koji su općenito nezadovoljni Trumpovim mandatom pozitivno ocjenjuju stanje u gospodarstvu.

K tome, nezaposlenost među radnicima afroameričkog porijekla nedavno je dosegla rekordno nisku razinu. Inače, SEIU je jedan od “najšarenijih” sindikata u Americi. Članstvo sindikata čine zaposleni u zdravstvu i ugostiteljstvu, zatim državni i lokalni službenici. Polovica članstva pripada manjinama, a više od polovice zarađuje manje od 15 dolara na sat.

Sindikalni politički tim stoga smatra da poruke koje će napadati Trumpa neće polučiti uspjeh. Tim više jer u ciljanoj skupini prevladavaju simpatizeri republikanaca. SEIU smatra kako će biti posebno važno naglasiti koliko je Trump oslabio zaštitu prava i uvjete za američke radnike. To posebno vrijedi za napore podizanja minimalne plaće koja se nije mnogo pomakla od 7,25 dolara na sat, donosi Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments