Sindikati ne odustaju od povećanja plaća

Sindikati državnih i javnih službi ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća za šest posto, temeljem sporazuma o rastu osnovice za plaće u slučaju rasta BDP-a u dva kvartala za dva i više posto, te očekuju da će o tome s Vladom početi pregovarati na sastanku zakazanom za 21. ožujka, izjavio je u srijedu predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša.

Iako 1,8 milijardi kuna, potrebnih za povećanje plaća u državnim i javnim službama, nije planirano u ovogodišnjem proračunu, mi od tih šest posto ne odustajemo jer je to naše pravo zajamčeno sporazumom, rekao je Pleša novinarima u pauzi sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Na sastanku s predstavnicima Vlade vidjet ćemo na koji način i za koje razdoblje će se to dogovarati, za nas su sve opcije otvorene, poručio je Pleša. Također je podsjetio da bi do svibnja trebali početi pregovori o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenika, a njime su utvrđeni i dodaci od 4, 8 i 10 posto za službenike s 20 i više godina staža, koji se od Nove godine isplaćuju budući da je prestao vrijediti Zakon o uskrati.

Po procjeni sindikata, radi se o 50 do 60 milijuna kuna na godišnjoj razini. “Ni ta sredstva nisu planirana u proračunu, no mi inzistiramo da se ti dodaci nastave isplaćivati temeljem prošlogodišnje odluke Ustavnog suda da se moraju isplaćivati ako se sa sindikatima drugačije ne dogovori”, rekao je Pleša.

Tražimo da se državne službe u tome izjednače s javnim službama, koje su ukidanje tog dodataka kompenzirale s drugim dodacima, kao npr. u zdravstvu, istaknuo je Pleša.

You may also like