Iz sindikata “Nova solidarnost” su s konferencije za novinare u Sisku poručili da Ina, naftna kompanija, nije idilična tvrtka s TV reklama, već je postala mjesto tjeskobe i straha, zbog otkaza i smanjenja radničkih primanja.

To je, napominju, posebno došlo do izražaja prilikom nedavnog izdvajanja Maloprodaje iz sastava Ine u Maloprodajne servise, čime je 800 zaposlenika od početka veljače ostalo bez radnih mjesta, ostalima su osjetno smanjena radnička prava, a primanja su smanjena za 30 posto. “Pregovori su vođeni u potpunoj tajnosti, nakon čega su zaposleni stavljeni pred gotov čin – ili potpisati sporazum ili ostati bez posla. Pritom je prekršeno više zakona, izdvajanje nije usuglašeno s Vladom RH, prekršen je arbitražni dogovor Vlade i MOL-a, zatim međudioničarski ugovor, kojim se za takve odluke traži suglasnost Nadzornog odbora, te Zakon o radu u dijelu suodlučivanja. Također su prekršene i neke međunarodne konvencije o pravima radnika”, rekao je predsjednik “Nove solidarnosti” Predrag Sekulić.

Sindikat “Nova solidarnost” zbog toga je zatražio reviziju odluke o izdvajanju Maloprodaje te uputio apel novoj Vladi da se zauzme za poštivanje hrvatskih zakona te zaustavi daljnju devastaciju Ine, što vodi energetskoj ovisnosti zemlje. Oni koji su se suprotstavili takvoj jednostranoj politici uprave, postali su nepoželjni i dobili otkaze. O tome su svjedočili bivši radnici bivše Maloprodaje, Ivica Mikas i Ivica Plazanić, koji su upozoravali na nepravilnosti. Kako su rekli, sve su odluke donijete u suglasnosti sa sindikatom “Inaš” i drugim sindikatima, koji se nisu zauzeli za radnička prava. Štoviše, sindikalne su se središnjice suglasile s ukidanjem prava na štrajk, pozivanjem na navodnu zaštitu gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova. Čelnici “Nove solidarnosti” posebno su apostrofirali ulogu predsjednice “Inaša” Maje Rilović, u sprezi s upravom. Upravo tom spregom tumače i sve jače pritiske na “Novu solidarnost”.

O stanju u Rafineriji nafte Sisak govorili su i Sabahudin Gašić i Marinko Karen, koji su upozorili na problem sigurnosti rada Rafinerije, zbog ukidanja nekih ključnih radnih mjesta. Upozorili su na posljedice izvoza domaće nafte na preradu u Mađarsku, u vrijeme kada sisačka rafinerija radi s 30 posto kapaciteta. Kako su naglasili, rafinerije su svuda u svijetu danas kompenzator gubitaka u crpljenju nafte osim u Ini. Također su upozorili kako se početkom mirovne konferencije o Siriji, otvara mogućnost prisvajanja od strane MOL-a, naftnih polja Ine u Siriji, koja su procijenjena na 20 milijardi dolara, prenosi N1.

Related Posts