Sinčić će prijaviti Ježića zbog slučaja INA-MOL

Vodstvo Živoga zida u utorak je poručilo da će poduzeti formalnu inicijativu prema državnom odvjetništvu radi pokretanja postupka protiv Roberta Ježića jer do danas nije u državni proračun vratio pet milijuna eura koje mu je, prema vlastitu priznanju, mađarski MOL uplatio za mito Sanaderu kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini.
Ježić je prije šest godina obećao da će u državni proračun vratiti 5 milijuna eura i to u roku mjesec dana, no do danas se nije ništa pokrenulo, upozorio je predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare koju je Živi zid održao ispred DORH-a kako bi upozorio na neučinkovitost i netransparentnost DORH-a i hravtskog pravosuđa.

Kada običan građanin duguje, u roku 24 sata ga blokiraju i ovrše, no kada se radi o Ježiću – šest godina se ništa ne događa.

Saborski zastupnik Ivan Pernar ustvrdio je kako je slučaj Roberta Ježića najveći slučaj korupcije u Hrvatskoj. “Nikad nismo imali slučaj gdje je iznos mita iznosio čak 5 milijuna eura”, kaže Pernar.

“Šest godina on ismijava državu i cjelokupnu javnost jer je rekao pred sudom da će u roku mjesec dana uplatiti novac namijenjen za mito Ivi Sanaderu, tadašnjem predsjedniku HDZ-a i Vlade. Do danas on to nije učinio i zanima nas što državne institucije poduzimaju po tom pitanju. Ja sam osobno postavio i zastupničko pitanje na tu temu. Bojimo se, mi u Živom zidu, da u Hrvatskoj postoje ljudi koji su iznad zakona, a da državna institucija, koja bi trebala na to reagirati – DORH, ne čini ništa”, rekao je Pernar.

Pernar se upitao i kakva je Hrvatska država jer “ovo nije pravosuđe, ovo je krivosuđe i krađosuđe”.

Dominik Vuletić, savjetnik Živog zida, rekao je kako građanin koji ne plati 1000 kuna za struju, bit će ovršen, a Ježić koji prizna na sudu pet milijuna eura mita, puste ga i nikom ništa. Smatra i da je Hrvatska izgubila arbitražu Ina-MOL kao rezultat nepostojanja pravomoćne presude u predmetu Sanader.

Da smo imali pravomoćnu osuđujuću presudu protiv Sanadera koji je prodao Inu Mađarima, imali bismo veću šansu u arbitraži Ina-Mol u Ženevi. Zbog našeg neučinkovitog pravosuđa mi smo izgubili arbitražu. Ježić se pred sudom obvezao vratiti 5 miljuna eura, a pravno i to i ne mora jer presuda nije pravomoćna. “Pozivamo DORH da u ime RH tuži Ježića zbog neizvršenja obećanja koje je dao pred sudom i vrati 5 milijuna eura u proračun, rekao je Vuletić.

Pernar tvrdi da je s tim u vezi postavio zastupničko pitanje premijeru i pitao što državne institucije poduzimaju. “Odgovor još nismo dobili. Institucije žele ovaj slučaj gurnuti pod tepih, da presuda nikad ne bude pravomoćna, odnosno da suđenje HDZ-u i Sanaderu ode u zastaru. Toga se bojimo. Ježić kaže da će vratiti kada presuda bude pravomoćna, ali tko kaže da će ikada biti pravomoćna, jer vidimo da nijedna presuda gdje se sudi ili HDZ-u ili njihovim dužnosnicima nije dogurala do pravomoćnosti”, kaže Pernar.

Sinčić je ustvrdio i da je Živi zid poduzeo mnogo koraka, slao upite i dopise DORH-u. “Na zastupnička pitanja ne odgovaraju u zakonskom roku od 30 dana, niti sadržajno kvalitetno. Iz DORH-a na desetke upita nismo dobili nijedan odgovor niti za jedan predmet. To oslikava i brzinu rada i transparentnost DORH-a. To su njihove igrice i vrijeme je da se njima stane na kraj. Ako neće DORH poduzimati ništa da se taj novac vrati u proračun, mi ćemo kao stranka pokrenuti inicijativu prema DORH-u protiv Ježića i koga već treba”, poručio je Sinčić kojeg je nakon konferencije za novinare glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić pozvao na sastanak.

“Jelenić me pozvao na sastanak, a na stolu je bio debeo spis na kojemu su bili odgovori na sva moja pitanja. To me šokiralo jer ja do dana današnjeg nisam dobio odgovor ni na jedno pitanje upućeno DORH-u”, izjavio je Sinčić nakon sastanka.

Poanta je, kaže, da je DORH odgovorio na njegova pitanja, ali je slanje odgovora zapelo na Ministarstvu pravosuđa koje odgovore nije proslijedilo dalje prema Saboru. “Moja je pretpostavka da je upravo ministarstvo tu usko grlo”, kaže Sinčić.

Vezano za konkretan slučaj Roberta Ježića, Jelenić mu je, kaže, rekao da ne može komentirati pojedine slučajeve i da se s tim u vezi može poslati upit. “On se branio da vodi organizaciju i ne ide u pojedine slučajeve jer se drugi državni odvjetnici bave tim predmetom, no on kao šef nije s njime detaljnije upoznat”, kaže Sinčić.

Orbanizacija Hrvatske

IDS i Glas prozvali su u utorak Vladu i zastupnike HDZ-a u Europskom parlamentu za “orbanizaciju Hrvatske” zbog glasovanja protiv rezolucije o Mađarskoj.

“Nitko nema pravo kockati se s budućnošću naše zemlje, a to se dogodilo prošlog tjedna kada su hrvatski europarlamentarci, zastupnici desnog centra, glasovali protiv rezolucije kojom se tražilo oštro kažnjavanje Mađarske zbog kršenja vrijednosti liberalne demokracije na kojima počiva EU”, kazala je predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare pod nazivom “Kraj mita o europskom HDZ-u”.

Mrak Taritaš smatra da je hrvatska Vlada time pokazala službeni stav i jasan smjer kuda vode Hrvatsku, okrenula leđa modernoj Europi i stala uz diktatora. “Hrvatska je odlučila preuzeti mađarski i poljski scenarij, a to za Hrvatsku znači srljanje u propast”, ustvrdila je.

Upozorila je da će napuštanje europskih vrijednosti dovesti do dodatne izolacije Hrvatske, dodatnog smanjenja neovisnosti pravosuđa i obrazovnog sustava, te gušenje medijskih sloboda. “U Hrvatsku je to došlo s Tomislavom Karamarkom, a nakon njega to samo jača. Šlag na tortu dala je naša predsjednica koja je u intervjuu Kleine Zeitungu zvučala kao Orban”, kazala je Mrak Taritaš u Saboru.

“Ovo je trenutak u kojem treba riječi dosta”, zaključila je Mrak Taritaš, napomenuvši kako se u trenutku glasovanja u Europskom parlamentu osjećala posramljeno i nelagodno.

Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza naglasio je da će IDS i Glas biti čvrsta protuteža svim daljnjim pokušajima radikalizacije hrvatskog društva, a s druge strane čvrsti jamac da se civilizacijski standardi u Hrvatskoj ne srozavaju.

Pozvao je sve progresivne snage u hrvatskom društvu, politici, medijima, civilnom društvu da dignu glas i bore se za pravnu državu, neovisno pravosuđe, slobodu medija, slobodnu znanost i obrazovanje, “slobodu u punom smislu riječi”. “IDS i Glas su sve ono protiv čega se bori radikalna desnica, te nisu niti hoće kapitulirati pred radikalnom desnicom”, kazao je Sponza istaknuvši da su IDS i Glas ostale jedine liberalne oporbene stranke u Hrvatskom saboru.

Na novinarski upit je li srušen mit i o europskom IDS-u s obzirom na aferu Ivana Jakovčića oko Uljanika Sponza je kazao kako on više neće biti kandidat za Europski parlament te je pozvao DORH i USKOK da ispitaju sve vezano za Uljanik.

Sponza i Mrak Taritaš komentirali su i najavljenu mirovinsku reformu ocijenivši da to nije reforma i da će jedino rezultirati strahom građana i masovnim odlascima u mirovine. “HDZ i reforma ne idu zajedno u jednoj rečenici”, rekla je Mrak Taritaš.

You may also like