Šimić: U Mostu sumnjamo u namjere HSS-a

Mostov izabrani saborski zastupnik Miroslav Šimić izjavio je u srijedu kako ne misli da bi odluka predsjednika HSS-a Krešimira Beljaka o potpori novoj vladi na čelu s HDZ-om mogla poremetiti planove Mosta za sudjelovanjem u vlasti, ističući da u njegovoj stranci sumnjaju u iskrenost Beljakovih najava jer smatraju da se radi “o foteljaškim, a ne programskim interesima”.

“Ne vidim što to može poremetiti”, rekao je Šimić novinarima u Osijeku, poručivši da je Most i u prethodnoj Vladi pokazao kako “nije opterećen pozicijama i da mu puno više znače hrvatski nacionalni interesi”.

Dodao je kako u Mostu, nakon odluke vodstva HSS-a da njihovih pet zastupnika podrži vladu na čelu s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem, procjenjuju da HSS “traži neku bolju poziciju ili sinekuru”, napominjući da je HSS prvo bio u koaliciji s HDZ-om, pa onda sa SDP-om, da bi sada iskazivao spremnost vratiti se onoj prvoj.

Namjera nam je stvoriti vladu HDZ-a i Mosta koju mogu podržavati i drugi zastupnici. “Ako zaista odluče podržati buduću vladu, nama će biti drago jer nova vlada traži stabilnost. Mi nastavljamo pregovore s potencijalnim partnerima iz HDZ-a i namjera nam je stvoriti vladu HDZ-a i Mosta, koju mogu podržavati i drugi saborski zastupnici”, kazao je Šimić.

Upitan da pojasni izjavu čelnika Mosta Bože Petrova da Beljak neće zaustaviti Most, ponovio je kako u Mostu imaju razloga biti skeptični prema dobrim namjerama predsjednika HSS-a.

Ustvrdio je kako je Most pokazao da nije pod utjecajem različitih interesnih skupina, što mnogima ne odgovara, pa i potez HSS-a doživljava kao mogući, ali uzaludan pokušaj nekih interesnih skupina “kojima ne odgovara Most na političkoj sceni i beskompromisnost Mosta u obrani nacionalnih interesa, koji misle da nešto mogu promjeniti”.

Opovrgnuo je medijske napise da pregovori između Mosta i HDZ-a zapinju zbog sukoba oko Ministarstva gospodarstva, na kojemu u Mostu navodno inzistiraju, uvjeravajući da se u dosadašnjem tijeku pregovora o kadrovskim pitanjima uopće nije razgovaralo. Novinarima je poručio kako Most o tome ima svoje stavove, ali da će ih predstaviti partnerima za pregovaračkim stolom, a ne preko medija.

Na pitanje vjeruje li Andreju Plenkoviću kada je riječ o Ini, Šimić je odgovorio kako s potencijalnim partnerima rade na stvaranju međusobnog povjerenja te da Most ima razloga biti oprezan prema HDZ-u, ali razumiju i oprez HDZ-a, jer su pojedinci stekli dojam da je Most tvrd u svojim stavovima i nije spreman prihvatiti argumente. “U razgovorima gradimo zajedničko povjerenje. Prvi razgovori idu u dobrom smjeru, ali imamo još dosta dana u kojima ćemo to povjerenje morati nastaviti graditi”, rekao je.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je vodstvu Mosta da se ne moraju brinuti zbog HSS-ove podrške Plenkovićevoj vladi te ih je usput kritizirao jer, kako kaže, pojma nemaju o politici.

”Oni ne razumiju politiku i vidi se da o njoj nemaju pojma. Prošli su bolje od nas, ali to nema veze. Zašto bi mi bili kočničari ako njih podržavamo? Mi nećemo biti dio vlade, Most se toga ne treba bojati. Želim im da što prije sastave vladu i krenu raditi. Ne vidim zašto su se uzjogunili”, kazao je Beljak u razgovoru za Dnevnik N1 televizije.

You may also like

0 comments