Silovite ekplozije kod nuklearke Zaporižje

IAEA

Kod ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, koja je pod ruskom okupacijom, odjeknule su silovite eksplozije, objavila je UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA.

Rafael Grossi, predsjednik IAEA-e koji je prošlog tjedna posjetio Ukrajinu, rekao je da je Agencija jučer zabilježila snažne eksplozije u blizini najveće nuklearke na svijetu te još jednom pozvao da se oko elektrane napravi tzv. “sigurna zona”.

Podsjetimo, ruske snage jučer su izvele golemi raketni napad na Ukrajinu, pri čemu je ispaljeno više od 50 projektila na ciljeve diljem zemlje. Ukrajinska vojska objavila je da je oborila više od 40 ruskih raketa, dodavši da su Rusi u napadu koristili hipersonične rakete tipa Kinžal. Ruski napad uslijedio je dan nakon što su SAD i Njemačka najavili slanje naprednih tenkova tipa Leopard 2 i Abrams Ukrajini.

Rusija je i ranije na ukrajinske uspjehe, kako one na bojišnici tako i u diplomaciji, reagirala golemim raketnim udarima koji su ostavili milijune Ukrajinaca bez struje, grijanja i vode. Jučerašnji napad je, po svemu sudeći, bio jedan od takvih. Ukrajinski premijer Denis Šmihal potvrdio je da je Rusija namjerno ciljala elektrane.

“Danas sam održao hitan sastanak o situaciji s energijom, o nestašicama struje koje imamo i popravcima koji su potrebni nakon terorističkih udara. Timovi inženjera već rade na lokacijama koje su napadnute”, objavio je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Kremlj je, podsjetimo, poručio da najava slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu predstavlja “dokaz o direktnom uključivanju” SAD-a i Europe u rat koji se bliži svojoj prvoj obljetnici. I SAD i EU niječu direktnu umiješanost u rat, prenosi Index.

Japan je u petak pojačao sankcije protiv Rusije nakon najnovijeg vala raketnih napada na Ukrajinu širenjem popisa zabranjenih proizvoda za izvoz Rusiji te zamrzavanjem imovine ruskih dužnosnika i subjekata.

Ta je odluka donesena nakon niza ruskih napada diljem Ukrajine u četvrtak u kojima je poginulo najmanje 11 osoba, nakon što su Njemačka i SAD obećali opskrbiti Ukrajinu tenkovima svoje proizvodnje. “U svjetlu situacije oko Ukrajine i kako bi doprinio međunarodnim naporima za osiguranjem mira, Japan će implementirati zabranu izvoza u skladu s drugim velikim zemljama”, priopćilo je ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije.

U sklopu novih sankcija Japan će, između ostalog, zabraniti od 3. veljače isporuke proizvoda za 49 organizacija u Rusiji koje bi ih mogle koristiti za unaprjeđenje ruskih vojnih kapaciteta. To će uključivati proizvode u rasponu od vodenih topova, opreme za istraživanje plina i opreme za poluvodiče do cjepiva, opreme za rendgen, eksploziva i robota, priopćilo je ministarstvo.

Japan će također zamrznuti imovinu tri subjekta i 22 pojedinca u Rusiji, uključujući zrakoplovnu tvrtku JSC Irkut, proizvođača projektila zemlja-zrak MMZ Avangard, zamjenika ministra obrane Mihaila Mizinceva i ministra pravosuđa Konstantina Čujčenka, kao i 14 osoba povezanih s aneksijom dijelova jugoistočne Ukrajine.

You may also like