Silazak burzi sa rekordnih razina

Ponovna zabrinutost o inflaciji

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine jer su ulagače, ionako oprezne zbog sjednice Feda, zabrinuli podaci o jačanju inflacije, a slabijoj nego što se očekivalo potrošnji u SAD-u.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u komunikacijskom, 0,5 posto. S druge strane, energetski je sektor u prosjeku porastao 2,1 posto jer su cijene nafte dosegnule najviše razine u više od dvije godine.

Tvrdnje američke središnje banke da je rast potrošačkih cijena privremen ublažile su posljednjih tjedana strahovanja ulagača od jačanja inflacije i podržavale tržište dionica. A sada je sva pažnja tržišta usmjerena na dvodnevnu sjednicu čelnika Feda, koji će o svojim zaključcima javnost izvijestiti u srijedu.

Ulagači se nadaju da će čelnici Feda ostati pri tvrdnjama da je jačanje inflacije privremeno i da će nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku.

No, neki analitičari smatraju da bi Fed mogao otvoriti raspravu o smanjenju iznosa programa za kupnju obveznica, što bi bio prvi korak prema postupnom zaoštravanju monetarne politike.

Ulagače su zabrinula i nova izvješća, koja su pokazala da je u svibnju ubrzao rast proizvođačkih cijena, a da je potrošnja u trgovini na malo pala više nego što se očekivalo.

Prema anketi Reutersa, analitičari očekuju da će Fed u kolovozu ili rujnu najaviti strategiju smanjenja programa kupnje obveznica, ali da će stvarno smanjenje kupnji početi provoditi tek početkom iduće godine.

No, svaka neočekivana naznaka promjene u Fedovoj poticajnoj monetarnoj politici mogla bi uznemiriti tržište dionica.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na europskim je burzama u srijedu ujutro vodeći indeks u plusu deveti dan zaredom, a ostane li tako do kraja trgovanja, bit će to njegov najduži pozitivni niz u tri i pol godine. Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema važnijih korporativnih vijesti, dok bi Crobex indeksi, nakon jučerašnjeg rasta, mogli stagnirati.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago ojačala.

Cijene su nafte, pak, porasle i dosegnule nove najviše razine u više od dvije godine. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,65 posto, na 74,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,60 posto, na 72,60 dolara.

You may also like

0 comments