Sigurnosna situacija u Ukrajini se pogoršava

Situacija u istočnoj Ukrajini u zadnjih se tjedan dana znatno pogoršala, upozorio je OESS u nedjelju kada agencije javljaju o pogibiji petorice ukrajinskih vojnika u Luhansku, a teško naoružanje poput tenkova i topova primijećeno je duž linija bojišnice.

Teško oružje trebalo je biti uklonjeno po odredbama sporazuma koje su vlada i proruski separatisti potpisali u veljači, rekao je zamjenik voditelja misije OESS-a Alexander Hug, tijekom posjeta lučkom gradu Mariupolju. Zabilježeno je alarmantno povećanje broja pobunjeničkih i vladinih kontrolnih točaka, koje postaju metama napada što ugrožava civile koji pred njima čekaju u dugim kolonama vozila, rekao je.

Borbe su zabilježene u spornim regijama Donjeck i Luhansk, a obje strane međusobno se optužuju za kršenje prekida vatre, prenose agencije. Najmanje petorica vladinih vojnika poginula su u eksploziji mine u zoni sukoba, objavile su ukrajinske vlasti, dodajući da je u zadnja 24 sata ozlijeđeno još 10 vojnika. Vlada u Berlinu potvrdila je da njemačka vojska planira ovog ljeta sudjelovati u dvije vojne vježbe u Ukrajini.

Vojnici će sudjelovati u kopnenoj vježbi Rapid Trident i u pomorskoj vježbi Sea Breeze. Njemačka vojska sudjelovala je u istim manevrima 2014. unatoč borbama u tom području. Rapid Trident (Brzi trozub) održat će se u Javorivu, na zapadu Ukrajine, 50 kilometara od Lavova. U vježbi će sudjelovati 1800 vojnika iz 18 zemalja, prema 1200 prošle godine. Vježba predvođena SAD-om trajat će 11 dana, a bit će pokrenuta 20. srpnja. Sea Breeze (Morski povjetarac), zajednička američko-ukrajinska vježba na Crnom moru, trajat će od 31. kolovoza do 12. rujna.